Zara McFarlane

Cd Zara McFarlane – Arise

Brownswood Recordings

Een paar jaar geleden had menige jazzminnaar het over haar, maar dat zette niet door. Nu gaat vocalist Zara McFarlane opnieuw over de tong, vanwege haar album Arise en een optreden op 18 november in Paradiso, tijdens het Super-Sonic Jazz Festival.

Op de hoes van Arise staat ze afgebeeld als een revolutionaire vrijheidsstrijder, met zelfverzekerde blik en vooruitgestoken kin, gekleed in legergroen met rode baret. Je vermoedt echter veel zachtheid achter deze pose, bijvoorbeeld bij beluistering van de songs Stoke the fire, Silhouette en Fisherman, alle vol bewogenheid. McFarlane neemt een stellige positie in als het gaat om politieke en maatschappelijke kwesties. Zij won in 2014 ook de Engelse MOBO Award, exclusief weggelegd voor artiesten die een duidelijk zwarte indentiteit uitstralen. 

McFarlanes jazz zit vol soul en het wat versleten genre reggae wordt nieuw leven ingeblazen. Niet verwonderlijk, omdat zij Jamaicaanse ouders heeft. Zelf komt ze uit Londen, wat dan weer de aanwezigheid van saxofonist Shabaka Hutchings op het album verklaart. De stem van de Britse heeft een plezierige klank, zonder uitgesproken karakter. Naast de vocalen zijn er zeer verzorgde partijen met individuele blazers en is er veel aandacht voor ritmiek.

Er is weinig mis met de songs op Arise, want ze zitten goed in elkaar en worden goed uitgevoerd, maar opzienbarend zijn ze niet. Mogelijk dat de belangstelling nu wel doorzet, maar dan vooral bij een muzikaal behoudend publiek.