Yuri Honing

Interview Yuri Honing, saxofonist & componist, 27 mei 2015

Het vereist nauwkeurige planning om hem te spreken te krijgen als hij in het land is. Achteloos somt saxofonist Yuri Honing enkele van de landen op waar hij de komende tijd te vinden is: Zuid-Afrika, Brazilië, Rusland, delen van Azië. Met zijn globale ervaring noemt hij Nederland een uit de hand gelopen stadstaat en Amsterdam zal in zijn ogen een dorp zijn, maar wat houdt hij van zijn Heimat. "Nergens in de wereld vind je in een land zoveel uitstekende muzikanten in verhouding tot het aantal inwoners." Amsterdam is en blijft zijn thuishaven, met het Stedelijk Museum, "waar ik vaak binnenloop, al was het maar voor een half uurtje." "Ik ga hier sterven."

Een gesprek met Honing (1965) gaat nooit over muziek alleen. Ineens zitten we midden in de literatuur en even later in de beeldende kunst. "De disciplines waaruit ik put kunnen legio zijn, dat is niet zo interessant, wat telt is dat het resultaat echt is, authentiek.  Het maakt niet uit dat iemand als Neil Young een valse noot aanslaat of zingt, hij raakt je in je hart." Honing studeerde Arabische muziek, liet zich inspireren door klassieke meesters en bewerkte popnummers van artiesten als Bowie, Björk en Blondie. Hij staat vooral bekend als jazzsaxofonist, maar: "Ik denk niet in genres."

Toch moet een boeker iets roepen en dat is bij Honing dan vaak: moderne jazz. Die kreet  wordt ook gebezigd in de publiciteit rond On the Roof, een zomerfestival dat komende maanden op vrijdagavonden in Amsterdam- Noord plaatsvindt en waar de saxofonist het openingsconcert verzorgt. "Noord is booming. De concerten bij On the Roof zijn boven op een bedrijfsgebouw, in een industriële omgeving met een goede outillage. Er staat zelfs een vleugel op het dak en er is een restaurant ingeschakeld. Het is een erg goed initiatief van bassist Felix Hildenbrand, die als muzikant heel goed weet wie hij binnenhaalt aan artiesten." Behalve jazz tref je hier wereldmuziek, van bijvoorbeeld Carel Kraayenhof.

Dat hier het neusje van de zalm optreedt, valt met gemak aannemelijk te maken, met vier Boy Edgarprijswinnaars in verschillende formaties. Honing treedt aan in zijn akoestische kwartet, bestaande uit pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart, met wie ook zijn onlangs verschenen album Desire opnam. Vorige week kwam het uit op vinyl en daarom is er zaterdag een optreden bij Concerto in de Amsterdamse Utrechtsestraat. De plaat is overal lovend besproken, tot in de Verenigde Staten aan toe en was zonder uitzondering goed voor vier of vijf sterren. 

"Verlangen (desire) is een heel sterke emotie en muziek is bij uitstek de drager van emotie. Ik heb datgene waar ik bang voor ben willen omarmen door zeer weinig noten te spelen en heel erg te vertouwen op mijn bandleden. De plaat is een combinatie van dynamiek, emotie en drama en is bedoeld als een opera. Daarom heb ik ook een stuk opgenomen van Monteverdi, die aan de wieg van dat genre staat. Desire eindigt met de dood, via de compositie Route du Paradis  van Brederode. Ik bied in de opera geen muzikale oplossingen, want verlangen kan niet ingelost worden, dan zou het ophouden verlangen te zijn. Het kan gaan om verlichting van pijn, van eenzaamheid, eigenlijk alles wat des mensen is. Er is geen noot van gelogen."

Joost Zwagerman heeft een libretto geschreven bij Desire in de vorm van een gedicht: Ons hart."Het hart is een metafoor voor de kern van het menszijn, het geeft aan waar het verlangen ontspringt en waaraan het is geadresseerd. Ik heb Joost de muziek laten horen en uitgelegd waarover die gaat. Hij was daardoor geraakt en ik was op mijn beurt geraakt door zijn poëzie. Hetzelfde geldt voor beeldend kunstenaar Mariecke van der Linden, zij maakte schilderijen voor de hoes naar aanleiding van de klanken. Bij alles hielden we er rekening mee dat het concept op vinyl zou worden vormgegeven. De uiteindelijke schijf is ook roodgekleurd, net zoals de afbeeldingen van de schilderijen van Van der Linden. De muziek duurt twee keer twintig minuten, precies genoeg voor een elpee. De elpee als geluidsdrager gaat nooit meer weg." Cd, elpee of download, Honing heeft een markant moment in zijn carrière aangebracht, want: "Meer heb ik niet te geven."

Vrijdag 5 juni 20.30 uur, On the Roof met Yuri Honing Acoustic Quartet (www.ontheroof.com)

Zaterdag  6 juni 16.00 uur, Concerto Instore met Yuri Honing Acoustic Quartet (concerto.amsterdam)

 

Alle publicaties