Xavi Torres

Interview Young VIP Xavi Torres, 23 januari 2017

Hij loopt al een tijdje mee in het muziekcircuit in Amsterdam, maar is nog steeds jong. Jong genoeg om dit jaar uitgeroepen te worden tot Young VIP, als een van de belangrijkste talenten in Nederland van dit moment. Die eer valt pianist Xavi Torres ten deel samen met de oorspronkelijk Japanse saxofonist Genzo Okabe, met wie hij samen op tournee is door Nederland.

De Young VIPs tour van maart tot juli wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia, waarbij 25 podia in het land samenwerken. Hun programmeurs kiezen talenten die hun eigen muziek componeren en die ook uitvoeren. Tijdens een serie optredens kunnen zij ervaring opdoen en een breed publiek bereiken. Dit jaar bestaat de Young VIPs tour twintig jaar. Eerdere winnaars waren onder meer Harmen Fraanje, Reinier Baas, Kaja Draksler en vorig jaar Vincent Houdijk.

Als afgestudeerd muziekstudent in Barcelona kwam Torres (1991) naar Amsterdam voor een masters Jazzpiano aan het conservatorium, die hij inmiddels afgerond heeft. Momenteel doet hij een bachelors klassiek piano, waarbij hij zich buigt over componisten als Bártok en Skriabin. Afgelopen jaar speelde hij zich in de kijker door de Dutch Jazz Competition 2016 te winnen, waarbij duidelijk werd dat Torres een geheel eigen sound heeft. 11 maart jongstleden presenteerde hij met zijn trio het nieuwe album Unknown past in het Bimhuis, als startschot van de Young VIPs tour. Torres: "Het toverwoord van het album is evolutie. Ik heb het met mijn vaste trio opgenomen en heb onze sterke punten willen benadrukken. Door onze hechte onderlinge band is het een echte groepsplaat geworden, meer dan piano met begeleiding. Het album is ritmischer dan ooit en een echte eenheid, met veel detail. Met Unknown past heb ik mijn naïviteit wel afgelegd, met zijn diepe sound. Dat wij als trio al lang samenspelen, betaalt zich nu uit."

"Het album is uitgekomen bij het Duitse Berthold en is in drie dagen opgenomen in de Powersound Studio in Amsterdam, waar een Steinway D concertvleugel staat. Daarvoor was ik in het voorjaar van 2016 al begonnen te schrijven, speciaal gericht op de opnamen. In het hele proces zijn de opinies van het trio heel belangrijk voor me geweest, de bassist en drummer zijn ouder dan ik en ik vraag hun veel, ik ken ze al langer dan mijn vriendin. Met hen spelen we bij de Young VIPs tour het materiaal van Unknown past en ook kersverse nummers. Verderop in het jaar kom ik met een soloalbum. Ik ken Genzo Okabe, de andere VIP, niet, maar er is vast een goede reden dat ze ons bij elkaar hebben gezet, er zijn ongetwijfeld overeenkomsten. Misschien ontmoet ik hem in het Bimhuis pas voor het eerst, ik ben benieuwd."