Vincent Houdijk

Interview Vincent Houdijk, vibrafonist en componist, 22 januari 2016 

"Ik moest op mijn tenen lopen", zegt hij. "Na een klassieke studie stroomde ik op de jazzopleiding bij Frits Landesbergen in het vierde jaar in. Ik voelde me zo'n groentje." Inmiddels is vibrafonist Vincent Houdijk (1981) gelouterd, maar hij wordt nog steeds als een aanstormend talent gezien.

Hij weet niet waarom hij is verkozen tot Young VIP, maar heeft wel zijn vermoedens. "Ik speel een ongebruikelijk instrument en doe dat met een eigen stijl." Houdijk kwam in beeld bij de organisatie van de Young VIP Tour toen hij eigenlijk al zo jong niet meer was. Jaarlijks kiezen de programmeurs van alle belangrijke jazzpodia in Nederland twee artiesten of acts die zij op dat moment het veelbelovendst vinden. In 2016 zijn dat Houdijk en pianist Rogier Telderman, die gezamenlijk een uitgebreide tournee door het land krijgen aangeboden.

Houdijk heeft ervoor gezorgd dat hij met het oog op de serie optredens een album uit heeft, Vortex, waarvan hij de nummers tijdens de tour speelt. "Vortex is live opgenomen in Paradox Tilburg met mijn vaste formatie VinnieVibes. Ik prijs me gelukkig met een band met zulke formidabele muzikanten als saxofonist Floris van der Vlugt, gitarist Aaron Raams, bassist Sven Happel en slagwerker Haye Jellema. Als onderdeel van een crowdfundingsactie kon het publiek aanwezig zijn bij de opnamen. De zaal barstte uit zijn voegen."

"Het heeft me zeven jaar gekost om mijn debuutalbum te maken; componeren, opnemen en produceren van Vortex duurde niet meer dan een paar maanden. Met schrijven alleen ben ik drie weken bezig geweest. De tijdsdruk was enorm omdat alles klaar moest zijn voor de optedens in april en mei. 2 april is de officiële release in het Bimhuis, daarna gaan we op tournee. Buiten de Young VIP Tour om probeer ik meer optredens te regelen, maar dat is een worsteling. Er staan zoveel bands te dringen en het aantal speelplekken is beperkt. Hoewel ik vijfduizend vrienden op Facebook heb en mijn concerten herhaaldelijk uitverkocht zijn, blijft het lastig om programmeurs te overtuigen. De Young VIP Tour is dus zeer welkom."

"Ik heb bij Vortex gebruik gemaakt van een soort elektronische vibrafoon en een elektrische basgitaar, wat een diepere sound oplevert. Mijn eigen stijl klinkt erin door, met invloeden uit klassieke hoek, wereldmuziek, tango en pop, waarnaast specifiek Snarky Puppy een inspiratiebron was. Ik ben niet stijlvast, ik ben geen specialist en pik overal wat van mee. Zo sta ik in het leven, dat geldt niet alleen voor muziek, maar ook voor andere aspecten in mijn bestaan. De term 'vortex' betekent draaikolk en is eveneens verbonden aan een vorm van energetische therapie, waarin ik mij verdiept heb. Voor mij is alles energie, ook muziek, dat is de essentie van het leven."