Traeben

Interview bandleden Træben, 30 mei 2014

"Wij denken vanuit wat wij willen maken", zegt bassist Olaf Meijer van de band Træben. "Daarbij zijn wij altijd op zoek en voelen wij een noodzaak om nieuwe dingen te proberen", vult drummer Haye Jellema aan. Zij oriënteren zich daarbij op jazz, dat willen de bandleden van Træben duidelijk stellen. "Wij staan in de jazztradtie, hoewel we invloeden kennen uit wereldmuziek en rock. Wij willen onze muziek jazz noemen, de mensen weten dan waar ze aan toe zijn. De discussie over wat wel of niet jazz zou zijn, vinden wij niet interessant. Wij hebben onze eigen identiteit aangenomen, vanuit de historie, met veel improvisatie."

Træben bestaat behalve uit Meijer en Jellema uit de Denen saxofonist Søren Ballegaard en gitarist Jens Larsen. De vier kennen elkaar van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en uit het muziekcircuit in Amsterdam. Meijer: "Ik geloof dat er in Den Haag meer Denen rondliepen dan Nederlanders." De muzikanten van Træben hebben sterk het gevoel dat ze alles samen willen doen, zowel muzikaal als zakelijk. "In de muziek zijn we steeds op zoek naar de collectiveit. Jens brengt de meeste nummers in, daar schaven we vervolgens gezamenlijk aan. We schuiven ook steeds met rollen, Søren kan op sax bijvoorbeeld deel worden van de ritmesectie. De productie van ons nieuwe album Looking at the Storm hebben we met ons allen gedaan, net als boekingen, pr en marketing."

Het als team produceren van Looking at the Storm leverde wat discussie op, maar die vormde vooral een meerwaarde, met als resultaat een beter product. Jellema: "We kunnen erg direct en eerlijk zijn tegenover elkaar, dat past in onze relaties." Toen Træben de studio indook, had de band de nummers al een jaar live gespeeld, dat scheelde enorm bij de opnames. Bij de meeste songs waren maar een paar takes nodig en het aantal overdubs bleef zeer beperkt. Sommige gitaarpartijen werden later ingevoegd. Doel van het proces was het verder ontwikkelen van een eigen sound, met een rauwer randje dan ooit. Larsen: "We hebben meer rockelementen in de jazz ingebracht. Als gitarist gebruik ik een volle gitaarsound met vaak vervorming." Opvallend bij Træben is dat thema's, solo's en improvisatie allemaal in elkaar overlopen, er is een sterk verband tussen de muzikale elementen, waarbij alles zijn plek heeft.

Live klinkt de band weer anders. "We willen absoluut niet de plaat naspelen." De band treedt vaak op, maar merkt toch dat het aantal podia verminderd is. "Er is een groot aanbod, een boeker van een podium heeft veel te kiezen." "Op 19 september hebben we de cd-presentatie van Looking at the Storm in LantarenVenster, daarna gaan we op tournee. We doen precies wat we willen en de mensen vinden het nog leuk ook."

 

Alle publicaties