Tini Thomsen

Cd Tini Thomsen - MaxSax

Eigen beheer

Als ze de lippen aan het mondstuk van haar instrument zet en het middenrif aanspant, is het alsof een Harley Davidson de hoek om komt scheuren. Voor Tini Thomsen kunnen de klanken van de baritonsaxofoon niet laag genoeg gaan. Een alt, een tenor? Ze lacht erom. En inderdaad, haar bromtoeter klinkt onweerstaanbaar lekker op MaxSax, het debuutalbum van de Duitse Amsterdammer.

Vanuit haar jazzachtergrond heeft Thomsen grondig kennisgemaakt met de Nederlandse popscene en gewerkt met onder meer Alain Clark en Waylon. Voor MaxSax  schakelde ze gelouterde muzikanten in als JB Meijers en Joost Kroon, die meespeelden en de cd produceerden.

MaxSax  klinkt betrekkelijk ongecompliceerd, met zijn songstructuren en bondige solo's. Maar het  grotendeels instrumentale album biedt meer dan een vierkwartsmaat en elementaire majeurakkoorden met als blikvanger een aantrekkelijk deuntje. Thomsen combineert de puurheid van energieke rock en de uitdaging van intellectuele jazz. Een baritonsaxofoon lijkt alleen maar rechtdoor te kunnen, maar bij Thomsen springen de noten alle kanten uit. Uiteindelijk is dat logge metaal als een piccolootje in haar handen.