Tin Men & The Telephone

Tin Men & The Telephone, Bimhuis Amsterdam, 26 september 2013

Normaal gesproken moeten de mobiele telefoons in het Bimhuis uitgedaan en opgeborgen worden, maar bij Tin Men & The Telephone wordt het publiek juist aangemoedigd ze volop te gebruiken. Het trio presenteert vanavond zijn nieuwe geluidsdrager, niet in de vorm van een cd, maar als interactieve app.

Als tegenwicht bestaan de decorstukken op het podium uit ouderwetse lampen, een discobal en een grote buizenradio. Prominent aanwezig is een groot scherm voor filmprojecties en communicatie met de smartphones. Voorheen maakte de band al gebruik van callcentergesprekken, voicemailberichten en routeplanners om daarmee op vooral ongepaste momenten in te breken in hun programma. Het effect was hilarisch en de humor is gebleven met de introductie van de app. 

Eerst is er muziek met veel effecten, vergezeld van beeld. Pianomotieven en drumritmes cirkelen rondom twee tonen. De film vertoont opnames van een tenniswedstrijd op Wimbledon en pianist/bandleider Tony Roe improviseert op het gekreun van de tennissters, waarbij hij de beelden nauwlettend in de gaten houdt. Voorop staat dat Roe, bassist Lucas Dols en drummer Boris Petrov uitstekende muzikanten zijn, dat maakt hun spel met elektronica, media en andere disciplines ook zo geloofwaardig.

Met de app kunnen de mensen in de zaal het muzikale proces van het trio beïnvloeden. Ze  geven bijvoorbeeld aan van wie ze een solo willen. Anderzijds zendt Roe berichten de zaal in middels zijn pianotoetsen. Of Tin Men & The Telephone een trend zet, zal moeten blijken. Zeker is wel dat het vergroten van de interactie tussen artiest en publiek een stap voorwaarts is.

 

Alle publicaties