The Jig

Interview funkband The Jig, 24 juni 2013

"The Jig speelt geen funk, The Jig ís funk", zeggen de muzikanten over hun geliefde band. Het is tegenwoordig een belediging als artiesten een label op hun muziek krijgen geplakt in een klimaat met talloze genreoverschrijdingen, maar de leden van The Jig komen er rond voor uit in wat voor stijl zij opereren. "Plak er maar een dikke sticker overheen."

De bandleden bevinden zich in hun headquarters, studio Rock Supplies in Amsterdam-West. Hier vonden ook de opnames plaats van hun recente, tweede album Aargh!  waarvoor zij de hulp inriepen van prominente muzikanten als Joseph Bowie, Boris van der Lek en Benjamin Herman. Het zevenkoppige ensemble komt hier geregeld bij elkaar, niet eens om per se te repeteren. Op de avond van het interview is het programma nog onbestemd, ook omdat  de toetsenist en trompettist ontbreken. Bij The Jig domineert het echte bandjesgevoel. "We doen alles samen, iedereen krijgt zijn moment; bij de optredens en in de studio is er voor ons allemaal een gelijke rol weggelegd en in het schrijfproces komt ook iedereen aan bod. Soms komt iemand met een idee dat in de groep al jammend wordt uitgewerkt en soms zijn er kant en klare composities." Hoewel sommige bandleden ook in andere projecten actief zijn, is The Jig voor allen de belangrijkste activiteit.

The Jig is zo goed op elkaar ingespeeld dat ze altijd en overal prima kunnen klinken. Ook als de omstandigheden minder zijn, doen ze het naar behoren. Een goede geluidsinstallatie is natuurlijk prettig, maar geen voorwaarde. De band deed onlangs een korte tour in Duitsland en bezocht Hamburg, Dresden en Berlijn. De situatie was niet altijd optimaal, maar het publiek was laaiend enthousiast. Ze speelden onder meer in een concertzaal in een station, deden een akoestisch optreden in een hostel en traden op in een jazzclub. 

Bij de concerten wordt gedanst, maar er valt ook genoeg te luisteren. De muziek van The Jig is niet alleen heel groovy, maar zeker ook melodieus. Door de aanwezigheid van drie blaasinstrumenten, toetsen en gitaar boven op de ritmesectie, heeft de band een heel breed spectrum aan mogelijkheden voor harmonieën en solistische partijen, die worden volop benut. Funk is vaak op één akkoord gebaseerd, maar de Amsterdammers maken vaak gebruik van akkoordprogressies waarover gesoleerd kan worden. The Jig put uit de traditie van bekende funkartiesten en erkent dat ze het overal vandaan halen. Natuurlijk voegen zij daar hun eigen elementen aan toe. De groep heeft er bewust voor gekozen om niet van vocalen gebruik te maken. "Wij zijn gezamenlijk een band, wij willen niet een zanger of zangeres met een begeleidingsband." The Jig denkt het nog lang vol te houden, want het klikt goed onderling: "Wij zijn van de lange adem."