The Bad Plus cd

Cd The Bad Plus - The rite of spring 

Sony Music Entertainment

Het is alsof je Stravinsky's meesterwerk voor het eerst hoort. Hoeveel verschillende uitvoeringen van Le sacre du printemps er ook zijn, die van The Bad Plus is wel erg afwijkend. Hoe kun je de rijke orkestratie van het voor ballet geschreven concert omzetten in een stuk voor enkel pianojazztrio. Dat is te horen op het album The rite of spring. Dan blijkt dat een klein ensemble met alle beperkingen kan klinken als een heel orkest.

De interpretatie van het trio bevat alle essentiële elementen van het origineel: de grillige ritmes, de dynamische uitbarstingen, modulaties, dissonantie en tempowisselingen. De muziek zit vol dreigende contrasten. Enkele omzichtige noten op de piano kunnen zomaar overspoeld worden door bombast op de basdrum en lieflijke melodieën maken plaats voor experimentele atonale klanken. 

Saai wordt het nergens, integendeel, deze uiterst spannende muziek vraagt voortdurende alertheid. Vergeet strijkers, vergeet blazers, deze Amerikaanse mannen doen het met drie stukken gereedschap en dat volstaat. Le sacre du printemps  blijft opwinding genereren, zeker in de uitvoering van The Bad Plus.

 

Alle publicaties