Teus Nobel

Teus Nobel Liquid Music Quintet, North Sea Jazz Club Amsterdam, 9 maart 2014

Erg actief zijn jazzmuzikanten meestal niet in de ochtenduren. Toch moest er zondagmorgen gesoundcheckt worden in de North Sea Jazz Club. Bij aanvang van het lunchconcert waren de vijf leden van het Teus Nobel Liquid Music Quintet nog niet helemaal in hun element, maar er moest wel gepresteerd worden. Dat lukte gaandeweg steeds beter, waarbij vooral de vingers van gitarist Jerome Hol steeds losser gingen zitten. Toetsenist Daan Herweg kreeg er al gauw zin in en zocht het in avontuurlijke notenreeksen, terwijl bassist Hugo den Oudsten en drummer Salle de Jonge deden wat er van hen verlangd werd: de boel opstuwen.

  

Voor wie van funk houdt, maar de stijl te simpel vindt vanwege zijn enkele akkoorden en nadruk op ritme, biedt trompettist Teus Nobel uitkomst. In zijn Liquid Music Quintet mengt hij het genre met moderne jazz en fusion, en voorziet het van flink wat melodie en harmonie. Dat betekent onder meer herkenbare thema's, jazzakkoorden, rockelementen, maar ook veel syncopes. 

Met de twee akkoordinstrumenten toetsen en gitaar, is er genoeg harmonische vulling, en zijn ook de mogelijkheden voor solo's groot. Het ligt voor de hand dat Nobel tegen gastsaxofonist Bart Wirtz in soleert, maar er zijn meer combinaties denkbaar. Die laten de muzikanten nu grotendeels schieten. Nobel zelf doet soms denken aan Christian Scott, met zijn klare, heldere noten van grote intensiteit. Zijn trompetstoten zijn soms messcherp en als hij zacht speelt is dat van grote schoonheid. Nobel en zijn band hebben een geweldig potentieel, dat maakt nieuwsgierig naar meer.