Somi

Cd Somi - The Lagos music salon

OKeh Records / Sony Music

Het album The Lagos music salon zou goed in de rubriek 'wereldmuziek' terecht kunnen, of 'pop' of 'soul'. Zangeres Somi zelf heeft het over 'new African jazz' en haar muziek komt uit op een jazzlabel. Dat zegt allemaal niks, want ook in de muziek is de verzuiling passé. Deze plaat moet waar dan ook besproken worden, want Somi heeft de wereld wat te melden en zij doet dat op een aantrekkelijke manier.

De Afro-Amerikaanse kent een sterk gevoel voor melodie. Voeg daar de krachtige, samengestelde ritmes en de verzorgde harmonieën aan toe, en alle ingrediënten voor een aangename muziekbelevenis zijn voorhanden.

Somi heeft een gevoileerde stem, maar dwars door de ruis heen klinkt een verbluffende helderheid. Het is deze combinatie van elementen die haar eigenheid verleent. Zij haalt soms onverwacht uit en kan even later juist op navolgbare wijze een ingezette melodielijn tot een goed eind brengen, vaak verrijkt door elegant gitaarspel van Liberty Ellman. Essentieel zijn ook coproducers en medecomponisten Keith Witty en Cobhams Asuquo, die Somi doen schitteren.

 

Alle publicaties