Snarky Puppy

Snarky Puppy, North Sea Jazz Club, 14 maart 2013

God, wat zijn die Amerikanen goed. Was al bekend dat de beweging rond visionair John Zorn in New York zo'n beetje leidinggevend is in de jazzwereld, nu komen ze ook al uit Texas. Snarky Puppy was tot voor kort een ondergronds geheim, maar gaat momenteel over de tong in jazzminnend Nederland. De band speelt jazz, funk en fusion, maar staat open voor vele invloeden. Onder het publiek in de North Sea Jazz Club bevinden zich veel muzikanten uit de Amsterdamse jazzscene. Zij willen met eigen ogen en oren de vooruitgesnelde berichten over deze band checken, die in de media als een supergroep wordt gepresenteerd. Uitverkocht is het in de Amsterdamse club waar de tafels en stoelen moeten wijken voor het toegestroomde publiek.

De voltallige band bestaat uit bijna dertig leden, 'The Fam' noemen ze die. Het is niet alleen een muzikaal ensemble dat optreedt en platen opneemt, maar ook een productieteam en sessieband voor andere artiesten plus een opleidingsinstituut voor leerlingen en studenten. Zelf komen de meeste leden van de University of North Texas, terwijl een aantal van hen speelde met onder meer Snoop Dogg, Erykah Badu, Chaka Khan en Marcus Miller. Vanavond treedt Snarky Puppy aan met negen man, de vaste kern.

Het professionalisme van deze groep is verbluffend. Het lijkt wel of het niveau van muziek maken bij deze Texanen een tandje hoger ligt dan in de rest van de wereld. Terwijl het muzikale peil in Nederland toch erg hoog ligt. Het spel kan academisch overkomen, maar die gedachte smelt bij het zien van het plezier en de overgave van de muzikanten. De interactie met de toeschouwers is optimaal, bandleider Michael League blijkt een sympathiek causeur en de mensen reageren direct op elke gespeelde solo.

Naast een uiterst solide en tegelijkertijd zeer creatieve ritmesectie vallen de toetsen en de blazers op, de belangrijkste smaakmakers van het geheel. Veel wordt met synthesizer gewerkt en de trompettisten en tenorsaxofonist zijn zeer effectief. Elk instrument wordt superstrak bespeeld, terwijl het samenspel naadloos is. Trage grooves, snelle grooves, de band lijkt een spel te spelen waar iedereen plezier in heeft. Dynamiek is alom aanwezig in een grote mate van beweging, met crescendo's die plotsklaps afbreken om over te gaan in enkele synthesizernoten als morsetekens. Alles ademt creativiteit en vrijheid. Snarky Puppy maakt de hoog gespannen verwachtingen volledig waar. De publiciteitsmachines hebben hun werk goed gedaan, zonder iemand te misleiden. Een terechte hype.