Sazz Leonore

Sazz Leonore, North Sea Jazz Club Amsterdam, 27 maart 2015

De combinatie jazz-pop is voor jonge zangeressen kennelijk erg aantrekkelijk, want velen van hen opereren in dit segment van de muziekmarkt. Sommigen steken boven de middelmaat uit, zoals de bijzondere Kris Berry, anderen weten zich nauwelijks te onderscheiden. De Haarlemse Sazz Leonore met Franse achtergrond kreeg veel airplay op Radio 6 en zorgde voor een volle North Sea Jazz Club.

Als haar voorbeelden beschouwt ze de drie grootste jazzzangeressen aller tijden. Aan wie kan je je beter spiegelen? Leonore staat vanavond in de North Sea Jazz Club om haar album Reckless smile te presenteren en laat horen dat zij veel heeft opgestoken van Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Sara Vaughan. Je zou wensen dat de jeugdige muzikante zich nog verder richting jazz beweegt ten opzichte van pop, want daar ligt haar talent.

Timing en swing zijn twee wezenlijke kenmerken van vocale jazz en beide zijn aan Leonore goed besteed. Uit heel haar optreden blijkt een natuurlijke aanleg voor tekstbehandeling en performance, want alles lijkt haar gemakkelijk af te gaan. Als zij een aanvankelijke bevangenheid heeft afgelegd, kan zij zich vrij en trefzeker bewegen in een eigen belevingswereld, die zij communiceert met het publiek. Haar stem is grotendeels van een jeugdige lichtheid en maakt daarentegen vooral in de lagere regionen indruk. Dan kan in de ballads een broeierigheid ontstaan die een grote belofte inhoudt. Komende jaren zal haar geluid zeker aan gewicht en betekenis winnen en kunnen we nog veel plezier aan deze veelbelovende zangeres beleven. Ook Ella was jong begonnen.

 

Alle publicaties