Rosenberg Trio

Rosenberg Trio, North Sea Jazz Club Amsterdam, 17 september 2016

Hoe zou het Jimmy vergaan? Van misschien wel het geniaalste lid van de familie Rosenberg is al tijden niets meer vernomen. Verschillende comebacks bleken van zeer korte duur te zijn, want het bleef bij enkele optredens in Paradiso en het Bimhuis. De gedachten aan de verloren zoon vervagen echter al snel als de eerste noten van het Rosenberg Trio trefzeker klinken.

Als je de website van de North Sea Jazz Club doorbladert, kom je om de haverklap het woord 'uitverkocht' tegen. Ook vanavond is het bomvol. De Rosenbergs zijn met hun gipsyjazz al 25 jaar onafgebroken bekend en populair, en spelen veel en graag, al dan niet met illustere gasten. Stochelo staat binnenkort in Carnegie Hall naast Al di Meola, maar vanavond speelt hij nog gewoon met zijn neven, de broers Nous'che en Nonnie. 

Het repertoire bestaat uit nummers van Django Reinhardt, de aartsvader van het genre, eigen stukken en standards, zoals het thema uit The Godfather en Caravan van Duke Ellington. Als de laatste desserts bij dit dinerconcert worden uitgeserveerd, klinkt de vingeracrobatiek van het trio, waarbij Stochelo duizelingwekkende licks verzorgt. Het eindeloze gepingel in de gipsyjazz kan soms tegen gaan staan, maar hier niet, door de grote variatie en muzikaliteit. 

In de jaren tachtig las je nog weleens dat een band 'retestrak' klonk, dat geldt zeker de ritmesectie van het Rosenberg Trio met gitarist Nous'che en contrabassist Nonnie, die solist Stochelo laten schitteren. Die laat geen noot liggen, maar ziet in alle snelheid kans tonen veel trilling mee te geven en de snaren veelvuldig op te drukken. Vermakelijk is, dat de gitaristen het ritme meetikken met hun gelakte schoenen: is er toch nog drumwerk. Na de toegift kunnen de heren nog lang niet naar huis, want er vormt zich een lange rij met liefhebbers van een gesigneerde cd.