Plan Kruutntoone

Plan Kruutntoone - Als alles er af is

Eigen beheer

De cd Als alles er af is  van het Groningse trio Plan Kruutntoone hangt met plakbandjes en touwtjes aan elkaar. Je krijgt het gevoel dat het muzikale ontwerp van de drie noordelingen in al zijn breekbaarheid elk moment uiteen kan vallen. Maar daarin schuilt nu juist de kracht, want de Groningers weten een sterke emotie over te brengen met zwakke middelen.

Alleen al de cd-hoes is in al zijn eenvoud van grote schoonheid.

Middels een rudimentaire, kale instrumentatie van een paar snaarinstrumenten, slagwerk en een opgevoerde naaimachine weet het gezelschap een sfeer te scheppen van desolatie en een ruw leven. Tom Waits in een uitgeklede vorm. In de literaire Nederlandstalige teksten geen mooipraterij, maar naakte observaties en bekentenissen. De opgewekte frase "welk een vriend is onze Jezus" wordt gevolgd door de hartenkreet "opgesloten in angst en oordeel". Ook hier is godsdienst een goudmijn voor goede kunst. 

Fouten in de uitvoering worden niet gecorrigeerd, maar gekoesterd als karaktervolle vlekken. Valse noten en onzuivere zang krijgen een volwaardige plek, evenals soms ongegeneerd gekuch. Het draagt bij aan de authenticiteit van dit prachtige document. 

 

Alle publicaties