Pink Oculus

Interview Pink Oculus, rapper, zangeres, mc, producer, 15 juli 2016

Ze heeft beslist de allure van een ster, maar kapsones zijn haar vreemd. De 31-jarige Pink Oculus beschíkt niet alleen over talenten, ze woekert daar ook mee, met grenzeloze ambities. Vorige week stond zij nog op North Sea Jazz als leading lady van The Re:Freshed Orchestra én als host in grote zalen in Ahoy, morgen treedt zij op bij het zomerfestival On the Roof in Amsterdam-Noord, waar in augustus en begin september ook nog optredens zijn. Het concert is volledig uitverkocht.

Pink Oculus heet eigenlijk Esperanza Denswil. Zij ontleent haar artiestennaam aan een zelfverzonnen verhaal van een vijftiende-eeuwse Malinese illusionist, over wie bizarre anekdotes bewaard zouden zijn gebleven. Zij hoopt evenveel van zich te doen spreken als de excentrieke vrouw indertijd. In oktober komt zij met haar derde EP en in 2017 volgt een compleet album. Van beide producties speelt zij werk bij haar optreden in Amsterdam. Pink Oculus: "Ik wil het nieuwe werk eerst live spelen, dan ontwikkelen de nummers zich, ze kunnen dan nog een andere identiteit krijgen. Ik heb nu veel vers materiaal, in het algemeen geldt: wanneer de inspiratie komt, dan komt zij. Bij On the Roof spelen we met een trio met op bas synths Ebenezer, drummer Gino Cochiso en gitarist Ramon Ginton. Ik wil daar een stukje van mezelf achterlaten, vanuit mijn hart."

Pink Oculus werd geboren in Rotterdam, maar bewaart daaraan geen herinneringen. "Op mijn vijfde kwam ik naar Amsterdam, waar ik afgezien van een korte tussenpoos altijd heb gewoond. Ik voel me nog steeds sterk verbonden met Suriname, waar mijn ouders vandaan komen. Belangrijk voor wat ik doe is het begrip vrijheid, en die is per definitie niet aan een locatie gebonden. Ik houd me ook niet aan muzikale regels. Ik doe wat ik voel, of dat nu jazz, soul of hiphop wordt genoemd."

"De jazzinvloed zit hem vooral in de vrijheid, die mijn werk kenmerkt. Ik heb altijd veel naar jazz geluisterd, bijvoorbeeld naar Ella Fitzgerald en Dinah Washington, die veel invloed hebben  gehad op mijn zang. Ik zing ook wel jazzstandards, zoals Round midnight. Maar ik heb zeker ook invloeden uit de soul, d'Angelo bijvoorbeeld is een idool." 

Pink Oculus is zowel een uitstekende rapper als een prima zangeres. Beseft ze dat ze met deze zeldzame combinatie goud in handen heeft? Ze lacht en relativeert meteen: "Ook Black Thought van The Roots kan zowel goed rappen als zingen. Rap en zang zijn twee kanten waarin ik mij prima kan uiten. De kunst is om beide te blenden."

Pink Oculus schrijft haar eigen muziek en teksten: "Het begin is meestal vormloos. Ik maak notities in mijn opschrijfschrift, waarmee ik afstand neem van gedachten en gevoelens. Soms worden dat uiteindelijk lyrics, soms ook blijven ze ongebruikt in mijn boekje staan. Muzikaal gezien krijg ik meestal eerst ideeën voor een ritme, dan komt de melodie en daarna ontstaan de beats. De teksten komen pas in de laatste fase. Wanneer het kindje zich aan me heeft getoond en ik het couplet en het refrein heb, betrek ik de anderen erbij. Dat zijn muzikanten en producers Mano Yeah en Cochise. Samen zijn zij de band Badjekkah. Het beste resultaat bereik je door samenwerking. Ik voel me gezegend met mijn team, dat ik geselecteerd heb op hun persoonlijke identiteit. Over de muziek heb ik zelf sterke ideeën, maar de visuele kant laat ik over aan de regisseur. Binnenkort komt mijn nieuwe single Delicious uit, inclusief video."

"De EP die ik in oktober uitbreng is een goed visitekaartje, op 1 oktober is de release in Paradiso. Na drie EP's ben ik er aan toe om in 2017 een heel album uit te brengen met liedjes die allemaal bij elkaar horen. Het schrijfproces is nog gaande en ik houd daarbij alle opties open. Ik produceer al mijn werk zelf. Van het komende album speel ik morgen in Amsterdam al twee nummers: één song die heel dansbaar is en één song als ode aan de vrouw. We spelen in augustus veel in Engeland op festivals. Het publiek overzee is erg open en dankbaar, ze begrijpen heel goed wat je doet. Op zondag 31 juli staan we ook nog met The Re:Freshed Orchestra in het Vondelpark. Met The Re:Freshed Orchesta blijf ik optreden, hoewel ik er niet meer vast aan verbonden ben. Het blijft toch altijd mijn familie."

 

Alle publicaties