Pink Oculus

Interview Pink Oculus, rapper, zangeres, mc, producer, componist, tekstdichter, 17 januari 2017

Ze moet nog bijkomen van het afgelopen weekend, toen ze voor twee concerten geboekt stond op Eurosonic Noorderslag. De recensies waren lovend. De Volkskrant sprak van een zinderend optreden en geweldige performance, met zijn dansbare beats. "Ik las het," zegt rapper en zangeres Pink Oculus, "de reacties waren boven verwachting positief. Ik moet alles nog eens rustig lezen, hoe het werd ervaren. 3 voor 12 is altijd erg scherp en kritisch, ook zij waren enthousiast. Zelf was ik erg blij met de optredens, ik had het gevoel dat ik mijzelf ontsteeg, en tegelijkertijd goed gegrond was. Het publiek joelde. Ik wil dicht bij mezelf blijven op het podium en een soort controle bereiken in de euforie. Het is nu de kunst om verder te groeien in die vorm."

Pink Oculus wilde een ontmoeting op een inspirerende plek, dus spreken we af bij Fossa in Amsterdam West, een grand café óp het water, niet eraan. Het vriest, en de ijsvorming beperkt zich niet tot de plassen op straat, ook de brede gracht is vrijwel geheel dichtgevroren. Als ze zich binnen in het grand café georiënteerd heeft en de omgeving in zich heeft opgenomen, roept ze uit: "Ah, te gek, hier ga ik zeker terugkomen. Als er één element is waarin ik me thuisvoel, dan is het water." Het draagt er zeker aan bij dat Pink Oculus zich comfortabel voelt en honderduit vertelt. 

Toch is ze voorzichtig met wat ze los wil laten over haar nieuwe album. "Ik wil nog het een en ander geheimhouden, zoals de titel van het album, ik wil niet te veel prijsgeven. Ook over de exacte releasedatum kan ik nog niet veel vertellen, we hanteren een losse planning. Het komt in elk geval wel dit jaar uit. Alle demo's liggen er al. Het album zal de kern bevatten van alles wat Pink Oculus is. Dit wordt Hét Boek, hoofdstuk 1. Alle pre-productie is van mijn hand, tijdens het opnameproces bewerk en ontwikkel ik de songs verder met mijn vaste partners van de band Badjekkah, drummer Cochise en toetsenist Mano Yeah. Ik zit nu volop in het proces van veranderen, de demo's liggen er al een tijdje en hier en daar kan ik er niet meer achter staan."

"Het album is in tweeën gesplitst, het ene deel heet Yin, het andere deel Yang. Balans is belangrijk om te functioneren. De titel houd ik dus nog even voor mezelf." Balans waarin? Pink Oculus denkt na en zegt dan: "Ik wil bewust leven, met een zekere spiritualiteit, waarbij ik in connectie ben met mijn geest. Veel mensen zijn enorm gehaast, anderen zijn voortdurend verdiept in Instagram. Ik besteed bijvoorbeeld bewust veel aandacht aan voeding. Muzikaal zoek ik ook altijd de balans. Ik houd van hard, qua volume, dat hoor je terug in mijn hit Overdue, waarin ik helemaal los ga. Daar staat dan een song als Birds tegenover, met zijn milde en vriendelijke sound. Ik laat me inspireren door jazz, rap en klassieke zang en zoek in al deze facetten de balans. Dat geldt ook voor mijn dagelijkse bezigheden, waarbij ik voortdurend mijn interesses wil verbreden."

"Ik had indertijd een demo opgestuurd naar de Grote Prijs van Nederland. Ze vonden mijn muziek onsamenhangend, dat heeft me geraakt. Ik ben een spons, een kameleon. Wel kan ik nu alles beter bij elkaar brengen en meer eenheid en balans creëren. Ik denk dat we daar allemaal naar op zoek zijn. Ook ben ik gegroeid in mijn raps en zang, ik ben nu veel beter in het vertellen van een verhaal, door veel ervaring. In de tijd dat ik als een van de leadzangeressen bij Re:Freshed Orchestra werkte heb ik zoveel geleerd. Ik weet nu veel beter wat ik wil zeggen en hoe ik het wil zeggen. Ook kan ik me beter bewegen, met meer durf. Dat gezegd hebbende, besef ik dat ik nog zoveel heb te leren, als je uitgeleerd ben, kun je beter stoppen."

"De persoon van wie ik misschien niet het meest geleerd heb, maar die me erg geraakt heeft, is Karen Clark Sheard. Zij is een powerhouse gospelzangeres uit de kerk, goed voor vier Grammy Awards. Toen zij een medische ingreep moest ondergaan, scheurden er vitale bloedvaten, waarna ze in een coma raakte. De artsen gaven haar minieme overlevingskansen. Uiteindelijk kwam zij als haar higher self  uit de coma, met haar krachtige krijgersenergie en haar goddelijke vuur, dat inspireert mij enorm. Clark Sheard is voor talloze zangeressen een groot voorbeeld en een onuitputtelijke inspiratiebron."

Pink Oculus staat bekend om haar extravagante outfits. Matthijs van Nieuwkerk van De Wereld Draait Door bracht ze daarmee keer op keer in verlegenheid. "Ik houd ervan om er dodelijk uit te zien, in die kleding voel ik me larger than life. Hoewel ik kracht wil uitstralen, hoef ik geen bitch te zijn. Wel besef ik hoe belangrijk vrouwelijkheid is, daarbij hoeft het van mij niet allemaal keurig te blijven. Liever kies ik voor stoer, voor power, voor erotisch. Het lijkt me geweldig om de muze te zijn van een bekende modeontwerper, hoewel ik niet zo gauw zou weten, wie dat dan moest zijn. Karl Lagerfeld zou natuurlijk te gek zijn."

In het weekend van 14 april staat Pink Oculus op Paaspop. "Op Paaspop ga ik killen," zegt ze, "met bekend werk, nieuw materiaal van het te releasen album en songs die ik voor het eerst zal spelen. Sowieso staan er dingen op stapel, maar daarover mag ik nog niet praten. Wel kan ik melden dat er nieuwe singles aan staan te komen, losse songs, die niet op het album komen. Verder wil ik iets helemaal alleen realiseren, zonder de inbreng van anderen, dat ligt nog in het verschiet. Het gaat dan om een totaalconcept van bedenken, inspelen, uitvoeren en ook al het artwork. Het zal volledig compromisloos zijn, ik werk er nu al aan en er gaat een wereld voor me open."

"Ik schrijf elke dag, dat is voor mij denken op papier, letterlijk, in mijn notitieboekjes. Het zijn soms flarden tekst of ideeën zonder vorm. Door het vele schrijven kreeg ik last van mijn rechterhand, daarom heb ik mij erin geoefend om ook mijn linkerhand te gebruiken. Zo train ik zowel mijn linker- als mijn rechterhersenhelft en kan ik beide kanten ontwikkelen. Het lijkt wel alsof links een ander persoon is dan rechts. Naast het schrijven wil ik ook meer studeren. Mijn productieskills zijn nog vrij nieuw en ik moet mijn muzikale taal nog verder ontwikkelen. Ik sta open voor suggesties van anderen. Cochise heeft me bijvoorbeeld gewezen op drummer Steve Gadd, die ga ik dan checken." (Tijdens het gesprek met Jazzism laat de interviewer geregeld namen van artiesten vallen, die noteert Pink Oculus nauwgezet in haar smartphone om die later te beluisteren.) 

  

Pink Oculus beseft dat haar muziek niet altijd even toegankelijk is, of die nu jazz, hiphop of soul wordt genoemd. Essentieel zijn in elk geval de dansbare beats. Het jazzelement zit hem vooral in de vrijheid van haar werk, een wezenskenmerk. In de ritmiek zijn de syncopen een duidelijk jazzaspect. "Ik heb altijd veel naar jazz geluisterd, bijvoorbeeld naar Ella Fitzgerald en Dinah Washington. Eerder nam ik ook standards op, zoals Round midnight. Eerder heb ik ook standards in mijn liveset gehad, maar die heb ik niet opgenomen. Een soulartiest als d'Angelo is echter ook een groot idool van me. Ik hoop dat mijn muziek later mainstream wordt en dat ik me daaraan niet aanpas." Pink Oculus heeft ook heel toegankelijke liedjes op haar repertoire staan, zoals het zeer sensitieve The makings of you van Curtis Mayfield. Afgelopen zomer gaf ze daar een prachtige versie van in Amsterdam, geheel solo met akoestische gitaar, waarbij alles om gevoel leek te draaien. "Ondanks al mijn stoerheid, houd ik ook erg van tederheid." 

 

Alle publicaties