North Sea Jazz 2016

Voorbeschouwing North Sea Jazz Festival 2016, Ahoy Rotterdam,

8 - 10 juli 2016

Vooral twee artiesten hielden de gemoederen in de jazzwereld het afgelopen jaar bezig en beiden staan ze nu op North Sea Jazz. Jazzzangeres Cécile McLorin Salvant komt met een trio naar Rotterdam en saxofonist Kamasi Washington treedt aan met orkest en koor. Zij worden geacht twee hoogtepunten te vormen op het festival, dat wederom snel uitverkocht, hoewel er dit jaar minder popnamen te bewonderen zijn.

Wel aanwezig zijn Pharrell Williams, Simply Red, Earth, Wind & Fire en Level 42, van wie alleen Pharrell een actuele naam is, terwijl de anderen vroegere tijden moeten doen herleven. We beperken ons hier hoofdzakelijk tot de jazzacts, dit jaar veruit in de meerderheid. Enkelen van hen hebben een bijzondere rol op het festival.

Ibrahim Maalouf is dit jaar Artist in Residence, wat betekent dat hij drie optredens mag verzorgen gedurende het hele weekend. Drie jaar geleden was hij dé openbaring in Rotterdam met zijn Arabische kwarttoonstechnieken op de trompet en zijn bombastische klanken. Inmiddels is hij een gevestigde en zeer gewilde naam en die status wordt bevestigd op North Sea Jazz. Hier speelt hij zijn recente albums Kalthoum en Red & black light integraal en doet hij een set met het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley.

McLorin Salvant krijgt de Paul Acket Award uitgereikt als artiest die een breder publiek en meer erkenning verdient. Zo bezien is de prijs wat aan de late kant, want weinigen stonden de afgelopen tijd zo in de schijnwerpers als deze zangeres, die dit jaar een Grammy Award ontving voor beste vocale jazzalbum. Haar For one to love maakte een verpletterende indruk in de jazzwereld en ook in Nederland viel het album in de prijzen, met een Edison Award. Er is zaterdag een ceremonie rond de prijsuitreiking en diezelfde dag treedt ze op met een pianotrio in zaal Hudson.

Van Nederlandse bodem, maar met internationale focus, is rietblazer Joris Roelofs. Hij won de Compositieopdracht North Sea Jazz 2016 en opent daarmee traditiegetrouw het weekend op vrijdagmiddag in zaal Madeira. Van origine altsaxofonist heeft Roelofs zich ontpopt tot een van de belangrijkste basklarinettisten van Nederland met een onovertroffen toon en een voorbeeldige intonatie. Zijn opdracht voert hij uit met een allstarband, de fine fleur van de vaderlandse jazz. 

Van Amerikaanse afkomst zijn de vertegenwoordigers van het Brainfeederlabel van producer Flying Lotus, die de hele vrijdagavond vullen in zaal Darling. Uitzondering is het Nederlandse Jameszoo Quintet, dat onlangs ook tekende bij Brainfeeder. Jameszoo (echte naam Mitchell van Dinther) maakt elektronische avant-gardejazz met onder meer verwijzingen naar Robert Wyatt. Hij trapt de avond van het label af, vervolgd door superbassist Thundercat, die meewerkte aan Kendirck Lamars To pump a butterfly en Kamasi Washingtons The Epic. Washington heeft terecht een aparte status, want hij wordt alom omhelsd als de messias van de jazz. Hij staat niet in de Darling, maar in de nog grotere arena Maas met het Metropole Orkest en een koor. De Brainfeederavond wordt afgesloten door de funkfusionband Kneebody, tezamen met dj Daedelus.

Eveneens afkomstig uit Amerika en inmiddels bekend bij veel muziekliefhebbers wereldwijd, is saxofonist Donny McCaslin. Hij is degene wiens band David Bowie vroeg voor zijn album Blackstar, diens zwanenzang. Soms moet je meer dan twintig jaar meedraaien om uiteindelijk in een New Yorkse club door een wereldster ontdekt te worden. McCaslin speelt zijn modern creative en fusion op zaterdagavond laat in zaal Yenisei en is eerder die avond ook van de partij bij een optreden van de Steps Ahead Reunion World Tour in zaal Amazon.

Ook niet alledaags is de Japanse Hiromi, die in een supertrio aantreedt met bassist Anthony Jackson (Chick Corea, Steely Dan) en drummer Simon Phillips (Toto). Van verstild tot onstuimig is een zeer begaanbaar pad, dat bewijst de jonge pianiste, die een volstrekt unieke plaats inneemt in de internationale jazzwereld. Met haar recente Spark bereikte zij een voorlopig hoogtepunt in haar carrière, die haar ook samenbracht met Chick Corea. Hiromi speelt zaterdag tot in de nachtelijke uren in zaal Hudson. Corea viert dit jaar zijn 75ste verjaardag met door hem geliefde coyfeeën, op zondagavond in zaal Amazon.

Weer een Nederlands tintje heeft het gezelschap Perch Hen Brock & Rain, met verder gerenommeerde improvisators uit het New Yorkse circuit: saxofonist Ingrid Laubrock en slagwerker Tom Rainey. Rietblazer en fluitist Ab Baars, bekend van ICP Orchestra, en altviolist Ig Henneman brachten onlangs met de Amerikanen het album Live @ the jazz happening Tampere uit, waarmee zij bewijzen zich aan de top van de internationale improscene te bevinden. Zij spelen niet vaak gezamenlijk in Nederland, maar doen dit nu wel op de vroege zondagavond in zaal Yenisei. Later op die avond zullen John Scofield, Brad Mehldau en Mark Guiliana samen het festival afsluiten, waarna North Sea Jazz 2016 in de geschiedenisboeken kan worden bijgeschreven. Vooraleerst is het watertandend uitkijken naar het Walhalla van de jazz.

 

Alle publicaties