North Sea Jazz 2014

Voorbeschouwing North Sea Jazz 2014

North Sea Jazz raakte nooit eerder zo snel uitverkocht, maar het is de vraag of al dat publiek voor de jazz komt, met zoveel klinkende popnamen in de programmering. Het zou natuurlijk mooi zijn als die popliefhebbers ook wat meekregen van het genre waaraan het festival zijn naam verbindt. Je moet het dan wel zoeken in de verste uithoeken van het Ahoycomplex, want veel van de jazzacts zijn weggemoffeld in achterafzaaltjes. Niet alle, want de sterren onder hen staan in grotere zalen, maar dan toch niet in de grootste.

Opener van het festival is traditiegetrouw de winnaar van de Compositieopdracht North Sea Jazz in Madeira, een redelijk grote zaal met zitplaatsen. Pianist en componist Tony Roe is dit jaar de gelukkige. Hij is de bandleider van Tin Men & The Telephone, een trio dat vorig jaar een album uitbracht in de vorm van een app. Roe is baanbrekend in de interactie tussen artiest en publiek met behulp van mobiele telefoons. De compositie die hij nu speciaal voor North Sea Jazz heeft geschreven, realiseert hij met strijkers, een basklarinettist en een danser. Natuurlijk speelt elektronica een belangrijke rol.

Artist in residence is dit jaar de Amerikaanse bassist Christian McBride. Hij verzorgt drie optredens. Vrijdag speelt hij met zijn kwintet in zaal Hudson, zaterdag met een bigband met daarin veel Nederlanders in Darling en zondag met zijn trio wederom in Hudson. McBride staat bekend als virtuoos die als sidesman aan tientallen albums meewerkte en meerdere Grammy's op zijn naam heeft. In zijn repertoire blijft hij aan de veilige kant met mainstreamjazz.

En dan belanden we toch in een donker zaaltje met een laag plafond. Het heet Volga en er  vinden de avontuurlijkste optredens plaats. Je zou hier vrijdagmiddag je tentje op kunnen slaan en dan pas zondagavond opbreken. Je moet tijdig aanwezig zijn voor een concert anders kom je er niet meer in. Wel staan er portiers die mensen binnenlaten als zojuist anderen de zaal verlieten. De Beren Gieren is een Belgisch trio dat hier ongetwijfeld de muren doet wijken.  Het drietal is jong, heeft durf en energie, en beschikt over zelfspot en andere humor. Bovenal zijn deze Belgen ongebreideld muzikaal met zowel kennis als creativiteit. Dat wordt dringen.

Veel van de jazzartiesten op North Sea Jazz 2014 waren het afgelopen seizoen al op de Nederlandse podia te zien of zijn dat binnenkort. Dat geldt niet voor Pharoah Sanders. Hij is een van de weinige overgebleven tenorreuzen met een overweldigend saxgeluid en opvallende technieken. Zoek hem in de hoek van de avant-garde en freejazz. Sanders treedt op in Hudson met zijn eigen kwartet. Heb je belangstelling voor hem, dan geldt dat mogelijk ook voor rietblazer en componist Henry Threadgill, die in Madeira met een merkwaardig, maar ongetwijfeld enerverend kwintet aantreedt. 

Voor wie hem in het Bimhuis miste, is hier de herkansing. Trompettist Ambrose Akinmusire is een van de belangrijkste nieuwe jazzartiesten, die zowel live als op plaat volledig kunnen overtuigen. Hij is de terechte winnaar van de Paul Acket Award 2014. Akinmusire komt uit Californië, waar hij ontdekt werd door goeroe en saxofonist Steve Coleman, die hem meteen inhuurde. Of Coleman gelijk had, kun je op vrijdagavond beoordelen in Madeira. Diezelfde avond speelt hij op een speciaal jubileumconcert vanwege het 75-jarig bestaan van Blue Note. Er treedt dan een allstarsband aan rond pianist Jason Moran met ook Benny Golson, Dr. Lonnie Smith en Robert Glasper.

Zaterdagmiddag staat Snarky Puppy in Maas, de grootste jazzzaal, oftewel de arena. Deze oorspronkelijk uit Texas afkomstige band is in alles flexibel: werklocatie, genre en bandbezetting. Fusion is hun handelsmerk, en ook dat is betrekkelijk. Snarky Puppy komt naar Ahoy met een tienkoppig ensemble en vier vocalisten, maar kijk niet op van toetredende gastmuzikanten.

Op zondag ten slotte treedt de van oorsprong Israëlische trompettist Avishai Cohen op in zaal Yenisei. Cohen woont inmiddels in New York en moet niet worden verward met de beroemde bassist van dezelfde naam. Hij is zwaar schatplichtig aan Miles Davis, maar heeft zich ondertussen aan diens invloed onttrokken. De trompettist maakt zijn debuut op North Sea Jazz. Of de mensen massaal op hem toe zulllen stromen is hoogst dubieus. Daarvoor moet je toch echt Pharrell Williams, Robin Thicke of Stevie Wonder heten.

North Sea Jazz, 11, 12, 13 juli in Ahoy Rotterdam

 

Alle publicaties