New Cool Collective 2014

Cd New Cool Collective - Electric monkey sessions

Dox Records

New Cool Collective stond vorig jaar even stil bij zijn twintigjarig bestaan met een prachtig vormgegeven cd-boekwerk en een feestelijk optreden met gasten in De Melkweg, maar raast inmiddels voort, richting een volgend jubileum. Van ophouden weten ze nog lang niet. Komende zaterdag (15/11/2014) staan ze als afsluiter op Jazzfest Amsterdam, ongetwijfeld met materiaal van hun nieuwe album Electric monkey sessions.

Na al die jaren klinkt de band nog steeds fris, door de enthousiaste, persoonlijke inbreng van een ieder, en eveneens door melodische en harmonische vondsten, voorzien van creatieve ritmes. De aanwezigheid van Afrikaanse gastmuzikanten in enkele songs helpt ook erg. Voormalige vaste gitarist Anton Goudsmit laat op één nummer nog even zijn gezicht zien, terwijl vervanger Rory Ronde inmiddels helemaal opgenomen lijkt te zijn in de groep.

Natuurlijk klinkt er vooral feestmuziek, maar het album biedt ook ruimte voor overpeinzing. Alles is mogelijk in de formule van New Cool Collective, zonder dat het ensemble zijn eigen karakter verliest. Dat is precies de kracht van deze prachtband, die nog jaren meekan.

 

Alle publicaties