New Cool Collective

New Cool Collective & Guests, Melkweg Amsterdam, 23 december 2013

Wanneer je als dansband de zaal in beweging krijgt, bewijs je je bestaansrecht. Dat doet New Cool Collective bij vrijwel elk optreden. Wat het jubileumconcert in de Melkweg daar bovenuit doet stijgen en bijzonder maakt, zijn de gasten, die samen met de band, extra hun best doen om het twintigjarig bestaan van de groep rond saxofonist Benjamin Herman tot een hoogtepunt te maken. 

New Cool Collective hanteert al twintig jaar dezelfde formule van dansbaarheid, waarbij de impulsen uit alle hoeken van de wereld mogen komen. Hoewel zij zelf merendeels al lang geen twintigers meer zijn, weten zij nog steeds een jong publiek te mobiliseren. De muzikanten verouderen, maar de toeschouwers verjongen. Dat leeftijd er eigenlijk niet toe doet, blijkt uit de gastenkeuze. Voor de bandleden is Hans Dulfer een oude held, voor rapper Typhoon zijn de bandleden helden. 

Het was niet aangekondigd, maar opeens staat daar de complete bigbandversie van New Cool Collective op het podium, een grote verrassing. De jonge Qeaux Qeaux Joans zorgt vervolgens voor de tweede climax met haar bluesy voordracht. Zij weet hoe ze een publiek moet bespelen. En Dulfer is me er ook eentje. Als zanger Ruben Hein zijn hit Elephants inzet, kolkt het in de zaal, iedereen kent het en zingt mee. Er heeft dan al een gezamenlijk Happy Birthday  geklonken. Daarna is het publiek ontvankelijk voor een melig deuntje, zeker als dat door cabaretier Hans Teeuwen wordt vertolkt. Het hoogtepunt is dan echter al geweest, gebracht door de volbloed entertainer Qeaux Qeaux Joans.

 

Alle publicaties