Naomi Inez alias De Liedjestovenaar

Interview jazz, Naomi Inez, alias De Liedjestovenaar, 9 januari 2018

Retteketet is haar favoriete nummer van eigen hand. Jazzzangeres en musicus Naomi Inez alias De liedjestoveaar kwam op de titel, want 'het bekt lekker'. Inez heeft het op Spotify gezet. Ze bedenkt en speelt composities en  voorstellingen voor kinderen, samen met jazzmusici; hoe meer budget, des te meer collega's ze kan inschakelen, ook per gelegenheid verschillend. Ze treedt op in ziekenhuizen, in kinderdagverblijven, in theaters, concertzalen en waar ze haar maar vragen en betalen. Veel faciliteiten heeft ze niet nodig; met simpele middelen als speelgoedinstrumenten spreekt ze het verbeeldingsvermogen van kinderen aan. Ze nodigt de ouders uit om mee te doen en die waarderen het dat hun kroost zoveel positieve aandacht krijgt. Zondag staat ze als De Liedjestovenaar  in Teatro Munganga bij het Vondelpark met het programma De magie van muziek.

Voor Inez is het niet vanzelfsprekend. Ze komt wel uit een artistiek nest, maar kon lange tijd haar draai niet vinden en ondervond veel persoonlijke tegenslag. Inez: “Gelukkig heb ik het talent om mijn jeugdherinneringen te romantiseren en kan ik daar op een creatieve manier uiting aan geven. Mijn moeder was ballerina en mijn vader psychiater die piano en klarinet speelde. Ik had het idee dat hij op zijn klarinet kon kwaken als een eend. Hij speelde mee met elpees van dixielandbandjes en draaide veel swingjazz. Bij mij komen die jazzlijntjes allemaal terug, ook zoiets als bolero of rock-'n-roll. Het leuke is, dat mijn liedjes bedoeld zijn voor kinderen, maar ook volwassenen aanspreken, ze zitten goed in elkaar en zijn uitgearrangeerd. Dat doe ik samen met componist en pianist Rick Piepers. Jazzmusici Leo Bouwmeester, Cord Heineking en Sanne Landvreugd zijn andere vaste krachten. Ze vinden het leuk om mee te spelen, want het zijn vernuftige composities.”

Inez houdt het niet bij zang en muziek alleen. Ze gebruikt alles wat ze in haar leven geleerd heeft, bijvoorbeeld op de Rietveld Academie. Ze inspireert en spoort de kinderen aan om samen tekeningen te maken, een dansje te maken en uiteindelijk een feestje te bouwen. “Ik improviseer veel, dat vraag veel van me, maar de kinderen zijn eerlijk in hun respons. Dat ouders het leuk vinden dat hun kinderen gehoord worden, stimuleert me. Ze waarderen het dat je de tijd neemt. Je krijgt de mooiste dingen terug als je de kleintjes de ruimte geeft. Kinderen zijn puur en zuiver.”

Inez heeft veel te danken aan de televisieprogramma's van jazzzanger en drummer Edwin Rutten, beter bekend als Ome Willem. Componist en pianist Harry Bannink maakte daarvoor liedjes die hij met Rutten ook uitvoerde in de televisiestudio. Inez noemt Bannink heel virtuoos. Toen Rutten en collega's het programma ook op podia in het land gingen spelen, nam ze de kans waar en kocht een kaartje om erbij te zijn. Ze had de dag van haar leven.

Inez heeft momenteel contact met Rutten en heeft hem uitgenodigd voor haar voorstelling in Teatro Munganga. Ze hoopt vurig dat hij komt en dan geniet.

Net als vroeger bij Rutten als Ome Willem hangen de kinderen aan Inez' lippen. “Kinderen kunnen zich in een totaal andere wereld wanen. Ze kunnen zich daar helemaal in verliezen. Je moet wel bij de les blijven en ze steeds sturen, want ze maken er soms een puinhoop van. Hoe  spontaan en vrij ik ook ben, ik houd wel de controle. Mijn voorstellingen zijn opgebouwd met als doel om iedereen mee te krijgen. Ik ben als artiest ook realistisch en moet hard werken om mijn rekeningen te kunnen betalen. Alle boekingen en publiciteit doe ik zelf. Ik moet bij optredens en bij de pers leuren met mijn albums Welkom allemaal en Tekening, hoewel je die ook via mijn website kunt bestellen. Het liefst wil ik dat het publiek op mijn voorstellingen afkomt. Zondag met Leo Bouwmeester achter de piano breng ik de leukste, liefste en grappigste liedjes uit mijn repertoire. Ik hoop nu ook op de festivals in de zomer, die vaak kinderpogramma's hebben. North Sea Jazz Festival zou geweldig zijn. Zolang je gelooft in de magie van het leven is alles mogelijk. We zijn allemaal tovenaars.”

 

Alle publicaties