Mike Stern & Bill Evans Band

Mike Stern & Bill Evans Band, North Sea Jazz Club Amsterdam, 19 juli 2014

Wie erop kan bogen met jazzgrootheden te hebben samengespeeld, kan in de rij aansluiten. Hoeveel muzikanten heeft iemand als Miles Davis wel niet versleten. Onder hen gitarist Mike Stern en saxofonist Bill Evans, die in de jaren tachtig het podium met de overleden legende deelden. Vanavond staan zij in de North Sea Jazz Club, als onderdeel van de serie Summer Sessions All Stars, die de hele zomer doorloopt.

Alle vooroordelen over het genre jazzrock worden in het openingsnummer bevestigd: lange solo's, massieve structuren, vertoon van virtuositeit en egotripperij. Vervolgens ontkracht de band deze elementen op overtuigende wijze met humor, subtiliteit en bondigheid. Het publiek omarmt zowel het een als het ander: het weet precies waarvoor het komt en krijgt wat het verwacht.

Stern heeft een herkenbare, eigen sound die rechtstreeks dateert van de periode Davis. Hij is een snelheidsduivel, maar weet vooral indruk te maken met zacht spel, waarbij hij de gitaarklanken begeleidt met zang. Evans is misschien wel de muzikaalste van het kwartet, met harmonieus spel op tenor- en sopraansax. Bassist Tom Kennedy staat weergaloos te plukken met zijn dwingende krachtklanken, waarmee hij drummer Derico Watson soms tot het uiterste drijft. Die blijft echter slaan met de exactheid van een metronoom.

Jazzrock mag dan een zijstraat gebleken zijn in de jazzgeschiedenis en geen hoofdweg, Stern en Evans hebben zich doorontwikkeld en koketteren niet met het verleden. Hun muziek is van belang, mede omdat ze die met veel plezier en inzet brengen. Miles Davis had er toch wel kijk op.

 

Alle publicaties