Mijke & Co Live

Reportage Mijke & Co Live @ Sugarfactory, 23 december 2015

Wat doe je als de steract van je evenement verstek laat gaan? Je doet alsof er niets aan de hand is en regelt pijlsnel vervanging. Dat is in dit geval niet moeilijk, want wie wil er niet optreden bij Mijke & Co Live @ Sugarfactory op Radio 6, een concert- en jamavond met liveartiesten en publiek die rechtstreeks wordt uitgezonden. De beoogde topper Frank McComb mocht dan na een praktische fout van zijn Amerikaanse management niet op het geplande moment op Schiphol geland zijn, in de Sugarfactory is de stemming er niet minder om. 

Robert Soomer hakt vaker met dit bijltje, als eindredacteur en programmeur van het programma. Hij bedacht de formule en moet straks noodgedwongen afscheid nemen van zijn eigen concept. Radio 6 staakt per 1 januari 2016 de uitzendingen en daarmee verdwijnen de genres soul en jazz goeddeels uit het aanbod van de publieke omroep. Soomer en presentatrice Mijke van Wijk liepen voorop om het tij te keren. Zij deden al het mogelijke en onmogelijke om de zender te redden. Petities werden aangeboden, handtekeningen verzameld en Facebookpagina's geliket. Een motie om jazz te behouden bij de publieke omroep werd zelfs door de Tweede Kamer ondersteund. De NPO in zijn onfeilbare wijsheid was onvermurwbaar. Ook een speciale jazzavond bij Matthijs van Nieuwkerk mocht niet baten. Soomer: "De NPO is onafhankelijk en velde een eigen oordeel, puur gebaseerd op marktaandeel. Erg jammer, want jazz en soul zijn als stijlen onvervangbaar in het culturele landschap. Er verdwijnt een belangrijk platform." Van Wijk vult aan: "De NPO realiseert zich niet wat ze kwijtraken. Juist datgene wat onderscheidend is, verliezen ze. Alles wordt mainstream. Alle creativiteit wordt eruit geramd."

Als onderdeel van de Radio6-programmering is Mijke & Co Live @ Sugarfactory een unieke formule. Grote namen en aanstormende talenten staan geregeld op één podium in verschillende clusters, vaak ondersteund door huisband The Ob6sions, die zelf ook nummers uit eigen repertoire of klassiekers speelt. Acts komen meestal eerst met eigen werk, om daarna in verschillende bezettingen met The Ob6sions te jammen. "Als alles meewerkt, kan er magie ontstaan rond artiesten en publiek", zegt Van Wijk. Weinig bands hebben  zoveel operationele uren gedraaid als The Ob6sions, week in, week uit, jaar in jaar uit. In het derde uur van de uitzending brengen zij altijd een wensnummer van een luisteraar, vaak bekende songs, die zij van een jazzgezicht voorzien. Vanavond is dat All I want for Christmas is you, van Mariah Carey.

De jonge trompettist Gidon Nunes Vaz speelt met zijn band nummers van zijn collega wijlen Kenny Dorham. Van Wijk interviewt hem en hij vertelt van zijn afstudeerproject over Dorham aan het conservatorium van Amsterdam, waarvoor hij naar de States afreisde. Hij bewondert de Amerikaan om diens ingetogen, zachte en melodische toon, waarmee hij zich in de jaren veertig onderscheidde. Nunes Vaz zelf klinkt redelijk expressief, wat zeker ook gezegd kan worden van bandlid saxofonist Jasper van Damme, een geweldig talent, dat overal opduikt in het jazzcircuit. Camiel Jansen laat de zware contrabas klinken als een vederlicht instrument en Jelle van der Meulen zorgt voor sfeervolle kleuring op toetsen. 

Dan is het tijd voor een changement op het podium en kondigt Van Wijk een plaatje aan van Stevie Wonder. De volgende act Phil Bee's Freedom won een nationale bluescontest en wordt om die reden afgevaardigd naar Memphis, voor een dergelijk, maar grootschaliger evenement. Zij brachten eerder hun debuut Caught live uit, notabene een registratie van het allereerste optreden van de groep. In hun midden bevindt zich John F. Klaver, die ook een solocarrière heeft en later op de avond nog met The Ob6sions zal verschijnen. Misschien is Phil Bee een zondagskind, maar zo klinkt hij niet, met zijn gepijnigde stem, die duidelijk maakt dat het hele leven draait om hartzeer. 

Een totaal andere sfeer tref je aan bij The Royal Dutch Scam met hun gelikte klanken, een band die covers speelt van Steely Dan. Van Wijk verbloemt tegenover zanger Lodewijk van Gorp niet dat ze Steely Dan 'niet trekt' en vraagt wat diens band toevoegt aan de sound van de Amerikanen. Op deze scherpe vraag van een van de grootste ambassadrices van de jazz in Nederland blijft iedereen het antwoord schuldig. En Frank McComb? Aan hem denkt niemand meer.

Mijke & Co Live @ Sugarfactory, laatste uizending woensdag 30 december, 22.00 uur. Gratis voor publiek en rechtstreeks op Radio 6.

 

Alle publicaties