Marzio Scholten

Interview Marzio Scholten, gitarist en componist, 12 november 2013

Met vier albums als bandleider op zijn conduitestaat kan hij niet langer als belofte gelden. Marzio Scholten mag gerust een van de belangrijkste gitaristen en componisten van Nederland genoemd worden. Met het album Garage Moi  vestigt hij zijn naam in de jazzscene en ver daarbuiten, want Scholten werd de atmosfeer van één bepaald genre te benauwend. "Ik wilde een breder muziekpubliek bereiken", zegt hij daarover. "De akoestische jazz die ik eerst speelde en die op mijn eerdere albums stond, lag in één lijn en die wilde ik doorbreken. De Marzio Scholten Group is een prima band, maar ik had het gevoel dat ik uitverteld was.

Ik wilde met mijn nieuwe band IDENTIKIT een connectie maken met de muziek waarmee ik opgegroeid was in de jaren negentig als onderdeel van de MTV-generatie. Nirvana en zo. Ook de blues is altijd een inspiratiebron voor me geweest, naar iemand als Stevie Ray Vaughan heb ik veel geluisterd. De ouwe Eric Clapton, zoals hij bijvoorbeeld in Cream speelde, kon me ook enorm boeien. Op mijn achtste begon ik gitaar te spelen en ik probeerde altijd mee te doen met de platen van mijn helden. Ik had geen les, maar bestudeerde gitaarboeken met akkoorden. Mijn vader was daarbij een groot stimulator. Pas op mijn zestiende ging ik naar de muziekschool, waar ik ook in aanraking kwam met jazz. Later volgde het conservatorium."

Kort na die opleiding lag Scholtens debuutalbum Motherland  al in de winkels. Het werd lovend ontvangen en dat geldt feitelijk voor alle vier zijn cd's, met het laatste Garage Moi  als hoogtepunt. "Op Garage Moi  wilde ik liever songstructuren gebruiken en pop- en rockelementen toelaten. Eigenlijk was het slotnummer van mijn voorlaatste album een voorbode. Het zat al een tijdje in mijn hoofd. Toch is Garage Moi  ontstaan vanuit een collectief denken. Ik had minder drang om me te bewijzen en wilde het zelf soleren beperken. Met tenorsaxofonist Jasper Blom en altist Lars Dietrich hebben we de solo's eerlijk verdeeld. Al met al ben ik evengoed veel aanwezig, als componist, begeleider en solist." Bassist Sean Fasciani en slagwerker Kristijan Krajncan completeren het kwintet en voorzien de visionaire muziek van een energieke basis.

Met zijn laatste album heeft Scholten beslist potentie om internationaal aan te spreken. "We hebben een eerste stap gezet. Ik heb een distributeur in Japan en de plaat komt daar uit. Verder hebben verschillende grote festivals in Canada belangstelling voor optredens in de komende zomer. Voorlopig hebben we eerst nog tours in Nederland. De focus ligt nu helemaal op mijn nieuwe band IDENTIKIT. Inmiddels schrijf ik composities die helemaal in de lijn liggen van Garage Moi  en speciaal zijn toegesneden op IDENTIKIT. Ik heb nog niet alles gezegd met die band."

 

Alle publicaties