Mark Schilders' Fabrik

Mark Schilders' Fabrik, Bimhuis Amsterdam, 16 juni 2017

Componerende slagwerkers kom je niet vaak tegen. In de huidige jazz is Tyshawn Sorey uit New York een uitzondering; hij is drummer, bandleider én componist. Hij is zo opvallend binnen de jonge generatie, dat programmeur Huub van Riel hem geregeld naar Amsterdam haalt, waar hij altijd veel indruk maakt. In september komt hij met een nieuw album, zeer belangwekkend.

Drummer Mark Schilders is in Nederland ook een opvallende naam en heeft gestudeerd en gewerkt in New York, zoals ook jazzmusici als Ben van Gelder, Marike van Dijk en Joris Roelofs, met wie hij nauwe banden heeft. Vorig jaar maakte hij met zijn eigen band Fabrik een album, als drummer, bandleider én componist. Vrijdagavond stond hij met Fabrik in het Bimhuis. Daarin spelen Rotterdammer Thierry Castel, die al jaren toetsen speelt bij Wouter Hamel, en Bram de Looze en Bert Cools, beiden uit België, op piano en gitaar. 

Fabrik werkt veel met elektronica en ontdekt daarmee niet alleen nieuwe mogelijkheden voor sound, maar ook voor improvisatie. Er ligt een weg open, die voert naar ongekende bestemmingen. En waar kun je beter terecht voor sound dan in het Amsterdamse Bimhuis. Straks in de Rotterdamse Ahoy is het weer huilen met de pet op. Het optreden van Fabrik doet denken aan de band Warped Dreamer – niet geheel toevallig ook met twee Belgen – die sensationeel is in zijn improvisaties met elektronica. Warped Dreamer hecht zoveel aan klank, dat het uitsluitend optreedt in concertzalen met de best mogelijke apparatuur en omstandigheden. Het Bimhuis voldoet daaraan.

Fabrik is op het podium minder heftig in zijn uitbarstingen dan Warped Dreamer. De spanningsbogen zijn erg lang en traag, en het kabbelt minutenlang. Maar er is steeds een belofte en die wordt altijd ingelost. Je zat er al op te wachten, en als het dan zover is ben je toch blij verrast als je je ineens midden in een orgie van klank bevindt. Als de musici met elkaar uit de pas lijken te lopen, creëren ze spanning en zorgen ze voor opwinding. Zo kennen we Schilders als drummer en zo kennen we hem nu ook als componist.  

 

Alle publicaties