Marcus Miller - cd

Cd Marcus Miller – Afrodeezia

Blue Note Records

Marcus Miller is betrokken bij UNESCO en in het bijzonder bij het gedenken van het slavernijverleden. Zijn nieuwe album Afrodeezia is een eerbetoon aan allen die onderdrukking ondergingen en overwonnen. Voor velen was daarbij muziek van grote betekenis. 

Het is niet verwonderlijk dat Afrodeezia opent met een uptemponummer met dansbare Afrikaanse ritmes. Papa was a rolling stone  past qua thematiek ook nog wel in het plaatje. Maar het grootste deel van de cd bevat toch vooral jazzfusion, en wat doen een stuk van de romanticus Georges Bizet, een eerbetoon aan drummer Ralph MacDonald en een rappende Chuck D met drumcomputers op het album? Waar blijft de Afro-Amerikaanse traditie? Een fijne blues of gospel was passender geweest.

Miller speelt wel mooi. Hij verwisselt zijn kletterende techniek op basgitaar geregeld met een klassieke plukstijl en hanteert ook basklarinet en toetsen. Gastbijdragen zijn er onder meer van Lalah Hathaway, Robert Glasper en Ambrose Akinmusire. Zang van een vrouwenkoortje geeft hier en daar de indruk van Amerikaans amusement. De gedachte achter deze cd blijft evengoed lovenswaardig.

 

Alle publicaties