Manu Katché

Manu Katché - Live in concert

ACT Music

Hij werkte met veel grote popartiesten, onder wie vooral Sting en Peter Gabriel, maar is in essentie een jazzmuzikant. Dat blijkt heel duidelijk op het album Live in concert, dat hij deze zomer in de Parijse club New Morning opnam. Drummer Manu Katché heeft als bandleider vaker bewezen meer dan een sideman te zijn en excelleert wederom met eigen composities.

Een goede slagwerker hoeft niet per se ingewikkelde ritmes te spelen, maar Katché doet dit wel. De roffels en fills in zijn lange drumsolo zijn echter betrekkelijk eenvoudig te bevatten. Zij appelleren eerder aan snelheid dan aan complexiteit. De onwrikbare bastonen van de voetpedalen op het Hammondorgel vormen een zegen in de ritmesectie en zijn onmisbaar in het geluidsbeeld. Het krachtige, vrije spel met trompet en saxofoon kan daardoor goed gedijen. 

De complete band swingt bij vlagen onstuimig. De ballads, die ongetwijfeld als liefdesbetuigingen zijn bedoeld, steken daarbij soms wat flets af, maar kunnen ook verrassend intens zijn. Afwisseling is iets wat veel artiesten prefereren en inderdaad, het werkt wel.