Maartje Meijer

Maartje Meijer, What's Up, interview 30 november 2015

"Het is niet weer zo'n portfolioplaat, waarop ik al mijn kunnen etaleer", zegt ze over het nieuwe album Inner Circle. Na haar debuut Virgo komt zangeres/pianist Maartje Meijer nu met een cd die weliswaar in het verlengde van zijn voorganger ligt, maar "waarbij alles in elkaar grijpt. Hij is uitgebalanceerder en vormt meer een eenheid". De accenten liggen anders. "Ik profileer me meer als singer-songwriter met vormen van popmuziek. De plaat bevat minder jazz en is vocaler, hoewel ik me nog wel bedien van solo's en onregelmatige maatsoorten. Inner Circle is nog persoonlijker dan Virgo, met teksten over familie, afscheidnemen van levensfasen en mijn zoontje. Ik heb ook gekozen voor een Nederlandstalig nummer, Als Ik Rennen Mag, dat was een ontdekking. Ik merkte dat als een tekst poëtischer is, ik hem liever in het Nederlands zing. Ik heb daar duidelijke ideeën over. Veel Nederlandstalige zangeressen leggen naar mijn smaak te vaak betekenis in hun frasen, alsof ze elk woord willen  benadrukken. Ik doe dat liever anders."

Bracht ze Virgo in eigen beheer uit, het nieuwe album verschijnt bij de gerenommeerde Duitse platenmaatschappij Membran Entertainment Group en wordt wereldwijd gedistribueerd. Een agent had Meijer zien optreden op de Nederlands Jazzdag en zag mogelijkheden, waarna het balletje ging rollen. "Momenteel zitten we in afrondende contractbesprekingen, dat is een kwestie van de laatste loodjes. We kunnen nu snel tekenen. Ik heb erg veel geleerd van het onderhandelingsproces, dat voor mij nieuw was en waarbij ik verschillende adviseurs heb moeten inschakelen. Muzikaal had ik bij het opnameproces grote autonomie en ook de vormgeving had ik in eigen hand, Membran doet de promotie, marketing en distributie. De planning is nu dat Inner Circle in februari internationaal wordt gereleased, fysiek en als download."

De zang van Inner Circle is opgenomen in Studio 150 in Amsterdam, op hun nieuwe locatie in Noord en de instrumentatie bij La Chapelle Studios in België. "Studio 150 heeft nieuwe huisvesting in een  kerkgebouw, maar de fantastische technicus Joeri Saal is gebleven. Veel artiesten willen alleen met hem werken. Hij is enorm gefocust, want hij is uitsluitend met muziek bezig, hoewel hij soms ook ideeën had over de songteksten. We hebben de muziek opgenomen met alle muzikanten tegelijk in de studio. Dat zijn gitarist Jesse van Ruller, die ook de productie verzorgde, basklarinettist Joris Roelofs, altsaxofonist Maarten Hogenhuis, bassist Tobias Nijboer en slagwerker Joan Tero Amigo, een groep topmuzikanten. Ik ben erg blij met hoe het gelopen is. We gaan ook een releasetour doen met het nieuwe materiaal, in dezelfde bezetting als op het album. We doen dan alle bekende jazzpodia aan, met een officiële presentatie in Tivoli/Vredenburg op 22 januari." Het portfolio van Maartje Meijer is dan weer een stuk rijker.

  

 

Alle publicaties