Maarten Ornstein & Sunna Gunnlaugs

Maarten Ornstein & Sunna Gunnlaugs, Splendor Amsterdam,

9 mei 2014

"Straks is er taart", zegt basklarinettist Maarten Ornstein, die na middernacht zijn verjaardag viert. Eerst moet er nog gepresteerd worden in 'The Big Hall' van het nieuwe muziekcentrum Splendor, samen met de IJslandse pianiste Sunna Gunnlaugs. De twee lazen hun beider berichten op Twitter en bleken bij een ontmoeting elkaar aardig te vinden. Muzikaal vormen zij een prachtig stel, waarbij de rollen zeer flexibel zijn en volstrekt gelijkwaardig.

Ornstein is een vaste bespeler van Splendor, dat met het uitgeven van obligaties en het aanbieden van lidmaatschappen een werkbare formule gevonden heeft voor aangesloten artiesten en publiek. Het centrum biedt ook onderdak aan kunstenaars buiten de muziek en wil een plek zijn van ontmoeting en inspiratie. Dat blijkt na afloop van het concert als het grootste deel van het publiek blijft hangen en met levendige gesprekken een feestelijke sfeer creëert.

Ornstein en Gunnlaugs hebben dan duetten gespeeld met werk van henzelf, Thelonious Monk en Bill Frisell, waarbij de houding niet per se extravert is, maar beslist wel communicatief. Met werk van Monk komt er meer vrolijkheid en speelsheid in het programma. Ornstein weet precies die klank te treffen die de basklarinet tot zo'n magisch instrument maakt. Hij kent exact de mogelijkheden en beperkingen van het instrument. Gunnlaugs geeft de piano een vriendelijk gezicht en toont kracht als dat moet. Haar muzikale intelligentie is hoogstaand.

In de improvisaties weten Ornstein en Gunnlaugs adequaat op elkaar te reageren, zonder dat er een geijkt patroon ontstaat rond een thema. Waar Twitter al niet goed voor is. 

 

Alle publicaties