Maarten Hogenhuis

Cd Maarten Hogenhuis - 4/3

Eigen beheer

Op het Amsterdam Light Festival januari jongstleden, waarbij muziektalent in het Bimhuis werd gepresenteerd, viel op dat volop in de jazztraditie werd gemusiceerd. Spelen de studenten van het conservatorium binnen de muren van de opleiding al eindeloos klassiekers, erbuiten gaan zij daar vrolijk mee door. Wel getuigen zij daarbij van grote persoonlijke vrijheid.

Aanstormende saxofonist Maarten Hogenhuis is vooral bekend van BRUUT!, een band waarmee hij onverkende paden bewandelt. Op zijn solodebuutalbum 4/3  stort hij zich echter op de geschiedenis, met vertolkingen van nummers van onder meer Duke Ellington, Billy Strayhorn en John Coltrane. Eigen werk en dat van enkele anderen sluiten daar op aan. Het begeeft zich allemaal in de sfeer van swing, bop en ballads.

Technische bekwaamheid is tegenwoordig geen onderscheidend kenmerk meer van muzikanten, maar wat beheerst Hogenhuis de altsaxofoon goed. Belangrijk ook zijn de talloze uitdrukkingsmogelijkheden die hij met zijn instrument benut. Emotionele diepgang blijkt in het prachtig doorleefde Lemniscate, van eigen hand. En het gaat hem schijnbaar zo makkelijk af allemaal. Laat die traditie maar doorgaan.

 

Alle publicaties