Loinel Loueke

Cd Lionel Loueke - Heritage

Blue Note Records

Hij vergooit zijn erfgoed niet op Heritage, zijn derde studioalbum voor Blue Note. Zanger, gitarist en componist Lionel Loueke heeft genoeg invloeden kunnen opdoen tijdens zijn studies in Parijs en Boston, maar heeft onmiskenbaar een Afrikaanse identiteit. Hij komt uit Benin, het land waar Yoruba gesproken wordt, de taal van zijn songteksten. Westerse jazzimpulsen zijn er vooral in de ballads, de harmonieën en op veel momenten in het pianospel.

Grammywinnaar Robert Glasper schreef een drietal nummers voor Heritage, speelde toetsen en coproduceerde de plaat. Glasper dringt niet in het idioom van Loueke binnen. Hier vind je dus geen hiphop en elektronica. Wel zoet wiegende zangpartijen, die sterk contrasteren met de complexe, onstuimige ritmes van vooral de briljante drummer Mark Guiliana. 

Daartussen schuift Loueke zijn puntige en subtiele, soms percussieve gitaarpartijen. Heritage heeft een andere sound dan zijn voorgangers door het gebruik van de elektrische gitaar. Gebleven is de vriendelijke benadering. Repetitieve patronen geven de muziek weliswaar een bezwerend effect, maar de poëtische melodieën maken het muzikale vocabulaire voor velen toegankelijk, uit welk werelddeel dan ook.