Lina Allemano

Cd Lina Allemano's Titanium Riot – Squish it!

Lumo Records

Avant-garde bestaat alleen in het hier en nu en grijpt altijd vooruit. Het kan niet zo zijn dat muziek die begin jaren zestig vooruitstrevend was, dat nu nog is. De avant-garde van toen is nu een gevestigde stijl. 

Twintigers ontdekken oude muziek van hun ouders, raken daardoor geïnspireerd en denken dan dat ze het wiel hebben uitgevonden. De Canadese trompettist Lina Allemano – deels woonachtig in Berlijn –  is 38 en heeft goed geluisterd naar muziek van weleer: klassiek, jazz én muziek die voorheen avant-garde was. Zij heeft een grote vernieuwingsdrang, maar niet de neiging om de traditie van zich af te werpen. De trompet vormt voor haar een onuitputtelijke bron van klankexercities, waarbij ze niet eens altijd effectapparatuur nodig heeft. 

Dat is goed hoorbaar op haar album Squish it!  waarop haar muzikale bagage uitstekend van pas komt en zij er met haar kwartet Titanium Riot op los improviseert. Allemano kan een uitgesproken trompetklank produceren, maar soms vraag je je af naar welk exotisch instrument je luistert. In combinatie met analoge synthesizers en een schijnbaar onbestendige ritmesectie ontstaat er een opwindend spektakel, waarbij onvoorspelbaarheid de spanning nog eens vergroot. Het is tevergeefs zoeken naar een liedstructuur of een herkenbaar thema, maar hoeveel prikkelender is dit niet? Knap dat Allemano misschien niet veel houvast biedt in conventionele zin, maar wel alles overzichtelijk en helder houdt. Helemaal in het hier en nu. 

 

Alle publicaties