Kneebody

Kneebody, Paradiso Amsterdam, Super-Sonic Jazz Festival, 15 november 2017

Vijf jaar geleden waren ze ook in Amsterdam en toen maakten ze er een stoelendans van. Niet door ziekte, maar door belangrijke verplichtingen van bandleden elders moest het Amerikaanse Kneebody rolwisselingen toepassen en voor vervanging zorgen. Drummer Nate Wood hing een elektrische basgitaar om en diens plaats werd ingenomen door Mark Guiliana. Zo maakten veel Nederlandse jazzminnaars door onvoorziene omstandigheden kennis met Guiliana, die komend weekend met zijn eigen band het Bimhuis aandoet en inmiddels tot de elite behoort. Dat geldt al langer voor Kneebody, wat vorig jaar onderstreept werd door hun optreden met dj Daedelus op North Sea Jazz Festival, voor velen het hoogtepunt van dat weekend in Rotterdam. De samenwerking resulteerde in het fantastische album Anti-hero.

Gisteravond stond het kwintet uit Los Angeles in Paradiso als onderdeel van het Super-Sonic Jazz Festival, zonder dj Daedelus en zonder Mark Guiliana, maar met Wood achter zijn vertrouwde drumkit en Kaveh Rastegar als basgitarist. De band presenteert zichzelf als electric jazz collective, een noemer waar veel onder valt, gezien de uiteenlopende invloeden en inspiraties. Feitelijk trekt Kneedbody de fusionjazz van de jaren zeventig naar het heden, met als belangrijkste winst dat ellenlange solo's door grote ego's achterwege blijven. Wel besef je dat het spel van met name saxofonist Ben Wendel alleen mogelijk is bij een persoonlijkheid. 

Dat Kneebody voor een collectief wil doorgaan maakt het waar door een zeer coherent groepsgeluid, met de aantekening dat de meeste aandacht uitgaat naar de blazers, met naast Wendel trompettist Shane Endsley, terwijl Adam Benjamin op Fender Rhodes en synthesizer voor de sound essentieel is. Er is veel variatie in de frontlinie, met unisonospel, contrapunt en solo's. Fijn voor Wendel en Endsley dat ze verzekerd zijn van een onwrikbare groove in de rug. Sowieso kunnen alle musici van Kneebody blind op elkaar varen. Inderdaad, een collectief.