Kairos 4tet

Cd Kairos 4tet - Everything We Hold

Naim Label

Kairos 4tet wordt met graagte gepresenteerd als de nieuwe Britse jazzsensatie, maar brengt met Everything We Hold  alweer zijn derde album uit. Werden de eerste twee cd's nog als beloftevol gekarakteriseerd, de nieuwe plaat vertegenwoordigt een vastere waarde. In januari maakte de band zijn Nederlandse debuut in de North Sea Jazz Club en komend najaar staan ze in het Bimhuis.

Tot die tijd kan de muziekliefhebber zich laven aan Everything We Hold, in drie delen. The 99  is een suite in vieren, die is opgedragen aan de Occupy beweging, en gaat over sociale en economische ongelijkheid; er is een aantal vocale songs met onder anderen soulzanger Omar en ten slotte nog een drietal instrumentale stukken.

Muzikaal gezien zijn er sterk jazzgeoriënteerde nummers, met gelaagde structuren en inventieve modulaties. Saxofonist en componist Adam Waldmann richt zich soms op lange solo's, maar ook op verhalende liedvormen met krachtige melodieën. Die vind je vooral op Narrowboat Man, met zang van Emilia Martensson en Marc O'Reilly. Hun hartenkreten gaan door merg en been.

 

Alle publicaties