Julian Schneemann & Friends

Lp Julian Schneemann & friends – Caravan

Eigen beheer

Pianist, componist en bandleider Julian Schneemann is de zoon van Bart Schneemann van Het Nederlands Blazers Ensemble. Met zijn vrienden komt hij met een elpee getiteld Caravan –  een veelgebruikt begrip in de muziek – waarmee hij zichzelf in de traditie plaatst. Op de elpeehoes zie je een caravan die je op campings ziet; behoorlijk traditioneel Hollands, net als het vlakke land op de hoes. Nader beschouwd ontdek je bergen en een exotisch instrument: onhollands. 

Schneemann waardeert zijn afkomst, en is van daaruit de wereld gaan ontdekken, als musicus in muzikale zin. Als een vliegende kraai heeft hij overal wat opgepikt en als stukjes  ingepast in zijn eigen, persoonlijke mozaiek. Er klinken sierlijke, herkenbare melodieën, vrolijke ritmes en melancholische tonen, op ud, viool, percussie en piano. De sfeer doet denken aan bijvoorbeeld zigeunermuziek of een Ierse pub, dan weer aan een klassiek vioolconcert. Elk nummer lijkt een andere oorsprong te hebben.

Dat is ook de makke van Caravan: Schneemann heeft te veel ideeën, stijlen en culturen verwerkt. Het is een exposé. Duidelijk wordt wel, dat de pianist zijn stempel niet nadrukkelijk kan of wil zetten, veel gevoel heeft voor schoonheid in klank, en zichzelf en anderen graag een feestje bezorgt om minder leuke kanten van het leven (melancholie) het hoofd te bieden. Schneemann en zijn vrienden zijn onderweg, en ze komen er wel, ook met vader Bart.

 

Alle publicaties