José James

Cd José James – Yesterday I had the blues

Blue Note Records

Het nieuwe album van zanger José James heeft een Amsterdams tintje. Voor de hoescover van Yesterday I had the blues liet hij zich fotograferen op een hoofdstedelijke gracht. Voor het overige betreft het hier een Amerikaans product, uiterst professioneel en zeer goed verzorgd. De zang is beheerst en bevat spaarzame schommelingen in timbre, register en dynamiek.

Met als ondertitel The music of Billy Holiday  wil de bariton op het album zijn 'muzikale moeder' eren, maar hij kan haar broeierigheid niet benaderen. De muziek is traag, zonder daarbij de gedragen sfeer te bereiken van Holiday. Eén juist heel snel nummer halverwege verstoort het tempo voor degenen die daar in mee willen gaan.

Het kan James' opzet niet zijn om te klinken als Holiday, maar zijn vertolkingen geven wel iets weer van haar bedoelingen. Hoewel haar lijflied Strange fruit  in de versie van de zanger smaakvol is, wordt die niet echt intens of diep. Iemand als Cassandra Wilson zingt dat veel geloofwaardiger en uiteindelijk is vooral de uitvoering van Holiday zelf hartverscheurend.  

 

Alle publicaties