Joris Roelofs

Cd Joris Roelofs - Aliens deliberating

Pirouet Records

's Lands beste basklarinettist Harry Sparnaay viert momenteel als zeventigjarige de afsluiting van zijn carrière, en zijn opvolger staat al te trappelen. Joris Roelofs stapte over van de altsaxofoon op de basklarinet en weet inmiddels te excelleren met dat instrument. Dat blijkt op zijn nieuwe album Aliens deliberating, waarop Roelofs zich laat begeleiden door twee studiegenoten uit New York.

Volgens de rietblazer is het muzikale samenspel in zijn trio als het voeren van een gesprek, oftewel het houden van een beraadslaging (deliberation), en dat klinkt ineens veel geheimzinniger. Rijke melodieën, heldere harmonieën en gedurfde ritmes met hun warme, sonore geluiden maken dan ook soms plaats voor ondoorgrondelijk gegrom en gegil. Daaruit blijkt dat Roelofs alle mogelijkheden van zijn instrument wil onderzoeken. Bizarre loopjes variëren met vriendelijke melodische figuren in meer traditionele of eigentijdse jazz.

De meeste composities schreef hij zelf. Om te onderstrepen dat hij in de jazztraditie staat, nam hij Sophisticated lady  van Duke Ellington op, dat een uiterst behoedzame uitvoering krijgt met volop bestaansrecht tussen talloze andere versies.

 

Alle publicaties