John Engels

John Engels Vogel Vrij Vier, Concertgebouw Amsterdam, 20 november 2015

Misschien was je het helemaal niet van plan, maar onwillekeurig ga je toch meebewegen met de swingbeat van drummer John Engels. Die soepele slagen op de tel, ervoor of erachter, die op en neergaande hihat, het kleuren met bekkens en trommels, de basis van de bass drum, Engels beheerst het allemaal als geen ander. Als hij brushes hanteert, is hij onnavolgbaar.

De meester viert al vanaf het vroege voorjaar zijn tachtigste verjaardag en lijkt van geen ophouden te weten. Na vijfendertig concerten is hij nog niet verzadigd. Vanavond in de Koorzaal onderin het Concertgebouw speelt hij met de Vogel Vrij Vier, een kwartet met Hammondorganist Carlo de Wijs, baritonsaxofonist Jan Menu en gitarist Jesse van Ruller. Als je zelf in de eredivisie speelt, neem je geen genoegen met amateurs. 

Alles vanavond draait om timing, dat is waar deze vier in excelleren. De Wijs brengt op de juiste momenten accenten aan in zijn stuwende spel en zorgt voor uitgekiende basnoten met zijn blote voeten op de pedalen van het orgel, Van Ruller plaatst zijn noten zorgvuldig en Menu bereikt met grote precisie melodieuze en lichtvoetige klanken. Engels ziet er op toe en stuurt zijn musici aan, zonder veel bombarie maar met een innemende glimlach. Wie wil niet graag met hem werken? 

Het repertoire van de Vogel Vrij Vier bestaat voornamelijk uit standards van Ellington, Porter en Rollins. Swing, bop, ballads en blues, dat soort werk. Het laatste reguliere nummer heet Old fox. Daarmee moet de jubilerende John Engels het maar doen.

 

Alle publicaties