John Coltrane

John Coltrane - Offering: Live at Temple University

Verve Music Group

John Coltrane speelde op 11 november 1966 in Temple University met een vijfkoppige band, waarin saxofonist Pharoah Sanders en echtgenote Alice Coltrane op piano, plus aanvullende muzikanten. Hij zat toen in zijn avant-garde- en freejazzperiode. Dat resulteerde in ellenlange solo's, waardoor de meeste nummers meer dan twintig minuten duurden.

Een van de bekendste ballads uit de jazzgeschiedenis, Naima, is pas na een kwartier aan het thema herkenbaar. Saxgekrijs en -gepiep, boventonen en dissonanten klinken alom en laten een Coltrane horen die het bopidioom definitief achter zich heeft gelaten. Dit is opgenomen ruim een half jaar voor zijn overlijden op 40-jarige leeftijd.

Het saxofoongeluid van Coltrane is fris en aanwezig, maar zit ook voor in de mixage, dat flatteert. Pianosolo's klinken vrij gesluierd en de ritmesectie verdwijnt soms in de marge. Er zijn vergelijkbare opnames uit hetzelfde jaar met grotendeels eender repertoire, en hoewel misschien niet essentieel, deze dubbelaar is zeker wel uniek. Dat zou hij ook zijn als je hem vergeleek met een opname van een dag eerder of later.