Jesse van Ruller

Jesse van Ruller Trio, Concertgebouw Koorzaal, 31 oktober 2014

Of je nu over smaak wilt twisten of niet, die van gitarist Jesse van Ruller is zeker van een verfijnde soort. Op elegante wijze rijgt hij de noten aaneen tot ingenieuze weefsels die altijd harmoniëren. Zijn spel vormt een logisch geheel en kent een duidelijke opbouw. Van Ruller hoeft zijn bedoelingen geen kracht bij te zetten, maar onderstreept die met subtiliteiten en nuanceringen. Snelheid is een midddel en geen doel. Zijn arsenaal aan akkoorden is haast onuitputtelijk en hij wisselt die af met talrijke enkele noten of tussenvormen.

Deze avond in de Koorzaal van het Concertgebouw brengt de gitarist met zijn trio een programma van composities rond de legendarische Joe Henderson. "Omdat Henderson niet alleen een geweldige saxofonist was, maar ook een uitstekende componist", zegt Van Ruller in zijn aankondiging. Bassist Clemens van der Feen en drummer Joost van Schaik knikken instemmend. Zij voelen de gitarist heel goed aan: Van der Feen vaak met een lopende bas, afgewisseld door een strijkstok en Van Schaik met prikkelende accenten. Mooi is, dat de bassist sommige frasen afrondt met een triller, dan is meteen duidelijk dat een bepaalde zinsnede is afgesloten. De slagwerker heeft meestal een begeleidende rol, maar treedt daar herhaaldelijk buiten met bezielde solo's. 

Het summum van tederheid wordt bereikt met een zacht en behoedzaam spelende Van Ruller, Van der Feen met een breed uitwijkende strijkstok en Van Schaik met ruisende brushes in een stemmige, zich traag voortslepende ballad. Laat dit nou net de enige compositie zijn van Kenny Dorham in het programma. 

 

Alle publicaties