Jazzhelden.nl

Interview lancering website Jazzhelden.nl door Nederlans Jazzarchief,

21 juni 2016

"De geschiedenis glipt door onze vingers. Dat besef is de belangrijkste beweegreden om de website Jazzhelden.nl op te zetten", zegt Frank Jochemsen van het Nederlands Jazzarchief. Het Parool sprak hem, betrokken musicus Benjamin Herman en regisseur en interviewer Jan Kelder van de filmportretten die een belangrijk onderdeel vormen van de site. Vrijdag 24 juni wordt Jazzhelden.nl gelanceerd op InJazz, een conferentie, netwerkevent en festival in Rotterdam.

Jochemsen: "Bij het overlijden van Rita Reys ontstond de behoefte om dingen vast te leggen. Jan Kelder had al een film over haar gemaakt en is doorgegaan met een serie portretten van jazzmusici die tot op de dag van vandaag doorloopt en in de nabije toekomst verder uitgebreid wordt. Kelder: "NPO Cultura wilde de serie uitzenden, daar zijn de gefilmde portretten te zien, en straks dus eveneens op de website. We wilden vooral ook musici over het voetlicht brengen over wie je weinig hoort, maar die wel wat te vertellen hebben. We zijn begonnen bij de oudere musici en lopen zo de rijen af, tot aan de jonge generatie. We lanceren 24 juni 67 portretten, we willen in elk geval de honderd volmaken." Herman: "Je zou de site uiteindelijk kunnen opdelen in generaties. Er is nu ook het besef dat velen zijn afgevallen van wie je nooit meer iets hoort."

"Basis voor Jazzhelden.nl zijn de gefilmde portretten, aangevuld met biografieën, discografieën, archieffoto's en krantenknipsels per musicus”, zegt Jochemsen. “Essentieel is de tijdlijn van de geschiedenis van de Nederlandse jazz. We willen context bieden vanuit historisch perspectief en zorgen dat er allerlei verwijzingen zichtbaar worden. Kelder: "In de jaren negentig heb ik me in opdracht van de NOS al beziggehouden met de Nederlandse jazzgeschiedenis. Het ging toen om een vijfdelige serie, die nu de grondslag is voor de tijdlijn op de website, opgedeeld in hoofdstukken en periodes." Herman: "Ik ben de afgelopen tien jaar erg geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de Nederlandse jazz, vooral ook wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Veel Joodse musici waren er ineens niet meer. Je kunt zeggen dat het politieke klimaat weerspiegeld wordt in de muziek. In de jaren zestig bijvoorbeeld stond iedereen op de barricades, dat was in de muziek eender. Veel kun je pas achteraf vaststellen."

Jochemsen: "We willen de jazz zichtbaar maken. Het is een injectie voor deze muzieksoort. Radio 6 is al opgeheven en op de televisie wordt er weinig aandacht aan het genre geschonken. Het is zo langzamerhand een onzichtbare niche aan het worden, terwijl er wel veel musici en concerten zijn. Het verhaal vanuit de musici zelf mag verteld worden, daar streven we naar. Over drie jaar is Jazzhelden.nl misschien wel drie keer zo groot."

"De site gaat tegen de tijdgeest in", zegt Kelder. “Kunst is verdacht en wordt als een linkse hobby gezien. Wij willen daarentegen de jazz met een zekere trots presenteren. 'Vertel maar wie je bent.' Ik wil weten wie die man of vrouw is, bijvoorbeeld als het over twijfel gaat. Ik heb klassieke portretten willen maken op een rustige interviewmanier, gelardeerd met filmbeelden. Sommige betrokkenen moesten overgehaald worden, maar de meesten stemden direct in" Jochemsen: "Er zijn ook éénminuutversies van de portretten, bedoeld voor programmeurs, het onderwijs en de musici zelf, die zijn wel sneller gemonteerd. Het zijn een soort lange trailers."

Herman zal op 24 juni de website Jazzhelden.nl officieel openen door een elpee van zijn favoriete Nederlandse held op te zetten, na een kort interview. Vier generaties musici zullen aantreden in een gelegenheidskwartet: drummer Eric Ineke, gitarist Jesse van Ruller, bassist Tobias Nijboer en saxofonist Gideon Tazelaar. Herman: "Hopelijk levert het de nodige publiciteit op."

 

Alle publicaties