Jazzfest Amsterdam

Interview Felix Schlarmann en Norbert Køgging van Jazzfest in Studio/K Amsterdam, 1 november 2013

Het loopt als een tierelier. Felix Schlarmann en Norbert Køgging houden de kaartverkoop van jazzfestival Jazzfest Amsterdam nauwlettend en met spanning in de gaten. Zij zijn de organisatoren van het evenement, dat op zaterdag 9 november voor de derde keer in het culturele complex Studio/K in de Indische buurt wordt gehouden. "De eerste versie in 2011 was gratis toegankelijk, we hadden het toen niet helemaal in de hand, het was te vol", zegt Køgging, "We beschikten aanvankelijk over beperkte middelen en wisten niet wat we konden verwachten," vult Schlarmann aan, "we wilden het later professioneler aanpakken en zijn onder meer entree gaan heffen." "Het bleef uitverkocht, opvallend hoeveel jonge mensen er rondlopen. Hoewel we de prijs inmiddels verhoogd hebben, is het nog goedkoop voor wat we bieden." 

Jazzfest biedt veel, met prominente artiesten op het affiche, zoals Benjamin Herman, Han Bennink, Anton Goudsmit en Oene van Geel. Schlarmann is drummer en heeft als muzikant veel connecties in de muziekwereld. Jazzzanger Køgging vertelt: "Hij kent veel mensen en slaagt erin collega's te enthousiasmeren. Hij heeft een goed beeld van wie er samen kunnen spelen." Schlarmann: "De essentie is dat wij als muzikanten iets voor andere muzikanten kunnen betekenen en zij voor ons. De betrokkenheid is groot." "Het basisidee is dat wij zijn uitgegaan van de Amsterdamse scene en veel verschillende genres samen hebben willen brengen." Dat is prima gelukt, de line-up biedt een goed beeld van het jazzcircuit in bredere zin.

Schlarmann dankt zijn netwerk onder andere aan de jamsessies in Studio/K die hij leidt. Die konden ontstaan omdat hij daar in de buurt woonde en er geregeld binnenliep. Toen hij het idee kreeg voor een vaste sessie gooide hij eens een balletje op en mocht hij zijn gang gaan. Later kreeg hij nog eens de geest en interesseerde zijn conservatoriumvriend Norbert voor Jazzfest. 

Beiden doen veel samen voor het festival, maar er is wel degelijk ook een vaste taakverdeling. Promotie en subsidieaanvragen doen ze met elkaar, de programmering is voornamelijk in handen van Schlarmann en de financiën en contacten met de medewerkers van Studio/K zijn een bekwaamheid van Køgging. "We hebben een transparante samenwerking. In geval van trouble shooting  komen we altijd bij elkaar." Studio/K doet de hele  productie op de dag van het festival zelf. "We gebruiken vier zalen in het pand en er staat een tent op het plein voor het eetgedeelte van de horeca." "De medewerkers van het podium staan positief tegenover het festival, zij zijn allemaal studenten, Studio/K is een onderdeel van filmtheater Kriterion."

"Benjamin hoort erbij", zeggen Schlarmann en Køgging, als we de line-up doornemen. Zij zijn heel blij met de aanwezigheid van altsaxofonist Benjamin Herman op het festival. "Sommige artiesten zijn bekend, maar passen niet in de programmering en andersom, bij Herman klopt alles." De altsaxofonist treedt op met zijn trio, waarmee hij ook zijn laatste album Café solo opnam. Zangeres Lilian Vieira van Zuco 103 vormt al enige tijd een duo met pianist Gideon van Gelder. Zij hebben een geheel eigen benadering van Braziliaans materiaal en komen het best tot hun recht in een intieme zaal, die Jazzfest ook te bieden heeft. "Lilian is een prachtige vocaliste en Gideon een smaakvolle pianist die goed ondersteuning biedt aan de zangeres." 

Saxofonist Jasper Blom speelt op Jazzfest met zijn eigen kwartet met daarin onder anderen Jesse van Ruller. Hij is een goede bekende, want hij speelt samen met Schlarmann in een van beider projecten. "Jasper draait al zolang mee en blijft maar nieuwe dingen doen. Hij is een van de beste rietblazers in het circuit." Omdat altviolist Oene van Geel dit jaar de VPRO/Boy Edgarprijs heeft gewonnen, wilde Schlarmann hem er graag bij hebben. Van Geel speelt in allerlei bezettingen, maar zijn ensemble OOOO was nog niet zoveel geboekt en bleek beschikbaar. "Jazzfest heeft een zaal die zich prima leent voor muziek met de moderne dans van OOOO." 

En dan de meester en nestor van het gezelschap: slagwerker Han Bennink. "Han speelde al op onze eerste editie in een incidentele bezetting, dat trok toen veel jongeren." De organisatoren zijn heel benieuwd waar de drummer nu mee komt. "Han doet wat hij wil, misschien neemt hij alleen zijn stokken mee. Wie weet komt hij met niks."