Voorbeschouwing Jazzfest Amsterdam 2016, zaterdag 12 november 2016
Vorig jaar speelde Zuco 103 er de zaal aan flarden, eerder zette New Cool Collective de boel op zijn kop. Een festival heeft altijd publiekstrekkers nodig, dat geldt ook Jazzfest Amsterdam, dat dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden in het complex van Studio/K en de aangrenzende zaal van hotel Stayokay. Morgen zijn er meerdere grote namen, ook uit Amerika, zoals slagwerker Nasheet Waits, die geldt als een van de belangrijkste drummers wereldwijd en Tarus Mateen, een van de meest gevraagde bassisten. Afsluiter van Jazzfest Amsterdam 2016 is de Nederlandse afrobeatband Koffie, die het publiek ongetwijfeld in hogere danssferen zal brengen. De programmering is wederom in handen van slagwerker Felix Schlarmann, die momenteel triomfen viert met zijn band BRUUT!, in een muziektheatervoorstelling met Wilfried de Jong. Hij heeft het festival samen met zanger Norbert Kögging opgezet, die organisatie doet.
Jazzfest Amsterdam werkt ook nu weer samen met het Bimhuis, dat een deel van de programmering verzorgt. Nieuw is de betrokkenheid van mecenas Maggie Black, die met haar Maggie Black's Jazz Rub een aantal optredens mogelijk maakt. Zij levert een pop-upconcept waarbij ze concerten en festivals ondersteunt, wat ze al eerder deed in Berlijn, Londen en Barcelona. Op Jazzfest presenteert zij het trio van de Israeliër Shai Maestro en de nieuwe samenwerking tussen de Russische saxofonist Zhenya Strigalev met Waits en Mateen. Zij staan prominent op de website en posters van Jazzfest Amsterdam 2016 vermeld en moeten het grote publiek trekken.
Toch zijn er meer namen op wie de mensen af zullen komen, zoals meestergitaristen Jesse van Ruller en Reinier Baas. Zij spelen niet samen, maar vinden respectievelijk de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane en bassist Mateen aan hun zijde, beide speciale combinaties. Puoane en Van Ruller hadden al langer de wens om samen te spelen en nu komt het er dan van. Op het repertoire staat eigen werk van de zangeres en materiaal van Joni Mitchell, waarmee Puoane eerder dit jaar in Het Concertgebouw stond, samen met saxofonist Tineke Postma. Ook het duo Baas met Mateen is een exclusieve samenwerking, die ongetwijfeld stof zal doen opwaaien.
Wel een vast gezelschap is de band Tin Men & The Telephone rond pianist en componist Tony Roe. Bij hen gaat het om multimedia en publieksdeelname, waarbij de toeschouwers apps kunnen downloaden en zelf input leveren om het optreden op het podium te beïnvloeden. De mensen kunnen zelf ritmes, akkoorden en melodieën maken, die Roe kan uitlezen op zijn computer en waarmee de band gaat improviseren. Het wordt zo een soort gezamenlijke jam van artiesten en publiek, waarbij humor een grote rol speelt. Ook komt er een lichtshow en worden samples gebruikt. Tin Men & The Telephone houdt ervan om de actualiteit te betrekken bij hun optredens, grote kans dat de nieuwe president Trump ten tonele wordt gevoerd.
Niet zo innovatief, maar zeker ook belangwekkend, is het duo van contrabassist Ernst Glerum en gitarist Jasper Stadhouders, een veteraan samen met een jonge hond. Dit optreden wordt door het Bimhuis geprogrammeerd. Glerum is vooral bekend van het ICP Orchestra en geldt als een enorm melodieuze bassist die ook nog eens zeer verdienstelijk piano speelt. Stadhouders speelde talloze concerten in de Verenigde Staten met zijn freejazzpunktrio Cactus Trunk, dat niemand onberoerd laat. Wat de twee voor het publiek in petto hebben, is nog een verrassing, wellicht ook voor henzelf.
Paul van Kessel is een zanger die hier zeker ook vermelding verdient. Hij maakte furore met The Young Sinatras, Wicked Jazz Sounds Band en The Very Next. Zijn timbre als jazzzanger is van grote schoonheid en van verre te herkennen. Hij zingt oud en nieuw werk van hemzelf en klassiekers. Een stuk jonger en van een andere categorie is de Zuid-Afrikaanse gitarist Vuma Levin, een naam die je steeds vaker ziet opduiken. Deze gitarist timmert dan ook flink aan de weg met zijn opwindende en soms ook melancholische muziek en ritmes, die aan pop refereren. Wellicht een ster in wording.
Al met al biedt Jazzfest Amsterdam 2016 weer een uitgekiend programma van gevestigde en nieuwe namen, uitstekend gedaan door musicus Schlarmann, die als geen ander weet wat er speelt in het Amsterdamse muziekcircuit en ver daarbuiten. Ook de Amerikanen die hij heeft gestrikt zijn van grote relevantie.