Jazz & de Walvis 2016

Interview Mijke van Wijk en Maarten Ornstein, organisatoren van festival Jazz & de Walvis 2016, 29 augustus 2016

Er komen busladingen Japanners en Koreanen om de architectuur te bekijken, verder gebeurt er niet zoveel in het Oostelijk Havengebied. Morgen vindt echter festival Jazz & de Walvis plaats, voor het tweede jaar georganiseerd door radiomaker en presentator Mijke van Wijk en musicus Maarten Ornstein. Tijdens het festival kun je concerten op een aantal locaties bezoeken op de eilanden KNSM, Borneo en Sporenburg, variërend van huiskamers en woonboten tot Grand Café de Kompaszaal en het Lloyd Hotel. Na een succesvolle eerste editie in 2015 zijn de verwachtingen van Van Wijk en Ornstein hooggespannen.

Van Wijk: "We hebben een heel nieuw programma samengesteld met veel variatie. Er moet wat te kiezen zijn, we willen niet méér van hetzelfde. We hebben de musici gevraagd iets speciaals te doen, afwijkend van hun reguliere repertoire. Gitarist Anton Goudsmit bijvoorbeeld, speelt voor het eerst solo. Ook hebben we aparte duo's samengesteld, zoals trombonist Ilja Reijngoud met gitarist Martijn van Iterson. Daarnaast hebben we willen variëren in leeftijd: de bejaarde trompettist Ack van Rooyen staat op het programma naast de jonge violist Diamanda Dramm. Mathilde Santing is er ook bij, zij loopt qua kaartverkoop het hardst. Vanwege de intimiteit van de speelplekken hebben we nergens drumstellen."

Ornstein: "We hebben gekeken op welke locaties we welke artiesten zouden neerzetten. Voor mijn gevoel zou contrabassist en Boy Edgarprijswinnaar Wilbert de Joode prima op een woonboot passen, terwijl we trombonist Reijngoud een royalere ruimte hebben toebemeten. Van Wijk: "We stuitten vaak op praktische problemen: is de loopplank bij deze boot wel breed genoeg, moeten de mensen niet te veel trappen lopen, is het wel verantwoord om publiek te ontvangen in een huiskamer met zoveel dure kunst aan de muur? De ruimtes moesten sowieso beschikbaar zijn, om die reden hebben we een aantal nieuwe locaties. Sommige mensen grijpen de kans aan om hun huis eens flink op te schudden, sommigen zijn jazzliefhebbers en anderen willen graag hun mooie ruimtes delen met anderen. Ze hebben allemaal verschillende motieven." Ornstein: "In het algemeen wilden de betrokkenen graag meedoen. Ze zijn blij dat er eens wat gebeurt in hun buurt."

Van Wijk en Ornstein lopen samen met de verslaggever vanaf het Llloyd Hotel een deel van de route over de eilanden. "Het is te hopen dat het zondag ook zulk weer is." Het concertprogramma is zo ingericht dat je makkelijk van de ene naar de andere locatie kunt lopen. "Alles zien is echter onmogelijk, er moeten keuzes worden gemaakt, dat is onvermijdelijk", zegt Van Wijk. Ornstein heeft zich over het speelschema gebogen: "Het was een eindeloos gepuzzel." Tijdens de wandeling lopen de organisatoren druk te overleggen over het festival. Van Wijk heeft een tas vol folders bij zich. Als we een kapperszaak passeren, vraagt ze: "Hebben we deze al gehad?" Ornstein heeft zich verdiept in de geschiedenis van het gebied en weet te vertellen dat vanuit de Kompaszaal de passagiers met Lloyd vertrokken naar Amerika. In die zaal is morgen als afsluiting van het festival een groot dansfeest.

Japanners en Koreanen zullen niet op het festival afkomen, Van Wijk en Ornstein verwachten wel veel bezoekers uit Amsterdam en zeker uit Oost, "hoewel er ook ongetwijfeld jazzfreaks uit de provincie zullen zijn". 

Jazz & de Walvis, 11 september, Oostelijk Havengebied, vanaf 13.00 uur, www.jazzendewalvis.nl

 

Alle publicaties