Jasper van 't Hof 1/4tet

Jasper van 't Hof 1/4tet, Bimhuis Amsterdam, 17 december 2016

"In het geboortestadium onderging ik al jazz, toen ik in de buik van mijn moeder lag. Later hoorde ik in mijn ene oor Count Basie en in mijn andere Maria Callas." Toetsenist Jasper van 't Hof is aan het woord. Cineast Jan Kelder maakte een documentaire over hem in de serie jazzportretten van Nederlandse musici, die op Jazzhelden.nl is gepubliceerd. De film gaat in het Bimhuis vooraf aan het concert van zijn akoestische kwartet vanwege hun album No hard shoulder. Radiomaker Frank Jochemsen presenteert het geheel.

Muziek heeft Van 't Hof nooit meer losgelaten. Lang is hij zoekende geweest, want logica kende hij niet, naar eigen zeggen. De waarheid moest hem verteld worden door zijn medemuzikanten. Die is nooit helemaal tot hem doorgedrongen, want zoekende is hij nog steeds, weer naar eigen zeggen. Toch zijn er vanavond in het Bimhuis veel muzikale vondsten te ontdekken in de harmonische wendingen, versnellingen en polyritmiek. Ook heeft de toetsenist een eigen stijl gevonden, met enerzijds bezonken spel en anderzijds enthousiasme en bravoure.

Het optreden is om twee redenen bijzonder. Van 't Hof speelt nu sinds twintig jaar weer met Nederlandse collega's en het is meer dan tien jaar terug dat hij in het Bimhuis stond. Hij had als geboren Enschedeër altijd de blik op het oosten gericht, richting Tokio, en in Nederland werkte hij lange tijd nauwelijks. In Duitsland heeft hij een grote carrière. Vanavond speelt hij met tenorsaxofonist Dick de Graaf, contrabassist Frans van der Hoeven en drummer Jamie Peet, die in deze krant herhaaldelijk een van de grootste talenten werd genoemd en inmiddels sowieso een van de creatiefste slagwerkers is. De Graaf is weliswaar frontman, maar niet per se aandachtstrekker en om die reden houd je het lang bij hem uit. Van der Hoeven is gewoon beregoed met strakke lijnen in zijn spel. Tezamen zorgt het viertal voor een gedenkwaardige avond. Jasper van 't Hof is terug. 

 

Alle publicaties