James Brandon Lewis

Cd James Brandon Lewis - Divine travels

OKeh Records / Sony

Freejazz was rond 1960 een breuk met de traditie, maar behoort daar inmiddels zelf ook toe. Het afbreken van conventies en structuren en het centraal stellen van de uitvoerders met hun gezamenlijke improvisaties heeft zijn noodzakelijke functie gehad. Met vernieuwing lijken lang niet alle musici zich bezig te houden.

Zoals meer subgenres speelt freejazz echter wel degelijk nog een rol. Nu is er het album Divine travels  van de jonge Amerikaanse saxofonist James Brandon Lewis, met veteranen William Parker op bas en Gerald Cleaver op drums. Bijzonder is, dat Lewis het vrije spel combineert met gospel en elementen van minimal music. Religieuze, getoonzette teksten en traditionals staan hier op het repertoire, die passen goed in het geheel.

Het minimale zit hem in de vele exacte herhalingen, die pas na een tijdje verschuiven. Ze vormen vaak de aanloop naar verdere, complexere figuren. Het klinkt op Divine travels allemaal betrekkelijk abstract, terwijl Lewis met zijn schone klank op tenorsax ver blijft van de buitenissige geluiden die veel freejazzers op hun instrument produceren. 

 

Alle publicaties