Jacky Terrasson

Jacky Terrasson solo, Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, 24 november 2013

De vingers van zijn linkerhand zijn zo krachtig dat de vraag rijst of hij nu rechts of links is. Met alleen het bewuste lichaamsdeel is pianist Jacky Terrasson al in staat om de suggestie van een heel orkest te wekken. Het is slechts een enkele uiting van zijn technische machtsvertoon, dat vele verschijningsvormen kent. Een verhaal vertellen is een andere kunde.

Het soloconcert van Terrasson vormt de afsluitende act van het Young Pianists Festival Amsterdam dat gedurende tien dagen plaatsvond in het Muziekgebouw aan 't IJ. 's Middags waren de prijzen van de bijbehorende competitie uitgereikt door minister Jet Bussemaker en wethouder Carolien Gehrels. De PvdA-bewindsvrouw toonde zich zeer onder de indruk van het geleverde niveau. De belangrijkste trofee ging naar de Spaanse Rosalía Gómez Lasheras (19) die het tweede pianoconcert van Chopin ten gehore had gebracht onder begeleiding van het Noord Nederlands Orkest met als dirigent Stefan Asbury.

Terrasson houdt ook wel van het romantische repertoire, maar is toch meer geporteerd voor de Franse impressionisten. Ook jazzstandards en popsongs behore tot zijn bagage, naast eigen werk. Terrasson speelt daarbij met emoties, alsof ze op afroep beschikbaar zijn. Rappe, opgetogen passages eindigen abrupt in trage, melancholische tonen, waarna de stemmingswisseling even makkelijk herhaald wordt. Als de pianist een blues speelt, geloof je niet dat hij pijn heeft. Terrasson kan verbazen, hij kan imponeren, maar hij kan niet overtuigen en hij kan niet ontroeren. Toch is het een genot om een virtuoos bezig te zien die zijn instrument zo goed beheerst.