Jaarlijstje jazzcd's 2016

Top 5 cd's jazz 2016

1. Dhafer Youssef – Diwan of beauty and odd (OKey Records / Sony)

 

Noem het een guilty pleasure, maar de muziek van de Tunesische zanger en udspeler Dhafer Youssef snijdt door de ziel. Dat bleek onlangs ook in Het Concertgebouw, toen het publiek in een volle Grote Zaal aangeraakt werd en in beweging kwam. Daar speelde Youssef werk van Diwan of beauty and odd, waarop de crème de la crème van de jazzwereld meedoet. Voor hen is het geen routineklus, want ze excelleren.

2. Charles Lloyd – I long to see you (Blue Note Records)

Saxofonist Charles Lloyd baart opzien op I long to see you met zijn vrij unieke countryfolkjazz. Norah Jones en Willie Nelson hebben prachtige gastrollen, maar essentiëler is het samenspel van gitarist Bill Frisell en steelgitarist Greg Leisz. Lloyd zelf blaast noten van epische proporties op vrije, uitgesponnen stukken, die zich traag, maar onvermijdelijk ontwikkelen. Sommige nummers zijn van een heerlijk soort zijigheid. 

3. Reinier Baas – Discombobulatrix (DSCMBBLTRX / Painted Dog Records)

Een geweldig cadeau voor de kerst: de luxe editie van Reinier Baas' Discombobulatrix, een cd in een tinnen blik met stripverhaal, een set ansichtkaarten en poster van de hand van tekenaar Typex. Programmatische muziek kan makkelijk in clichés vervallen, maar de klanken van deze jazzopera zijn zo abstract dat je er lastig een verhaal mee vertelt. Dat hoeft ook niet, want de inventieve muziek spreekt voor zichzelf.

4. Ben van Gelder – Among verticals (Eigen beheer)

Ben Van Gelder heeft een goed passende mal ontworpen om zijn ideeën vorm te geven, geen dwangbuis, maar een uitgangspunt. Hij is verankerd in de traditie en heeft voldoende sterke karaktertrekken voor nieuwe impulsen. Hij articuleert zeer zorgvuldig op altsaxofoon en basklarinet met prachtige beheersing en stembuigingen. Van Gelder laat zich door goede beeldende kunst inspireren, dat werpt vruchten af.

5. Naked Wolf – Ahum (Clean Feed Records)

De bandleden van Naked Wolf komen vanuit de hele wereld en vestigden zich in Amsterdam. Internationale allure met een hoofdstedelijk stempel, dat zien we graag. Het gezelschap zal nooit het grote publiek bereiken, maar hoeveel creatiever en artistieker dan alle mainstream die over ons uitgestort wordt, is deze Amsterdamse band. Captain Beefheart zou hun verrichtingen met instemming gadeslaan. 

 

Alle publicaties