Jaarlijstje jazzcd's 2014

Jaarlijstje vijf beste jazzcd's van 2014

1. Simin Tander - Where water travels home (Jazzhaus Records)

Vocalist Simin Tander maakte een uiterst persoonlijke document, dat niettemin universele waarheid bevat. Zij heeft een fijn taalgevoel met een voortreffelijke tekstbehandeling. Intrigerend zijn de vocale improvisaties, die expressiever en exotischer klinken dan menige scat. Anderzijds spreekt ze woorden soms nauwelijks uit, alsof ze te kostbaar zijn om zomaar met de lucht te laten meevoeren. 

2. Tineke Postma & Greg Osby - Sonic halo (Challenge Records)

Saxofonist Tineke Postma is inmiddels de gelijke van haar leermeester Greg Osby. Op Sonic halo is hun samenspel haast intiem. De vertrouwde sfeer maakt muzikale ontboezemingen mogelijk. Dissonanten kunnen duistere, onbegrepen noten zijn; hier zijn het vrolijke klanken, die de spot drijven met alles wat in het gareel loopt. 

3. Kapok - Kapok (Challenge Records)

Met een afwijkende bezetting van hoorn, gitaar en slagwerk weet het trio Kapok een grote helderheid en directheid te bereiken. Hun eerste cd werd opgenomen in Kytopia; hun nieuwe plaat ontstond in het kasteel van meestervervalser Geert-Jan Jansen, vanwege de akoestiek. De uitkomst is een album vol verrassende contrasten en onverwachte rolwisselingen.

4. Somi - The Lagos music salon (OKeh Records / Sony)

De Afro-Amerikaanse zangeres Somi heeft de wereld wat te melden en zij doet dat op een aantrekkelijke manier. Politiek en persoonlijk leven zijn onlosmakelijk verbonden. Haar muziek heeft sterke melodieën, krachtige ritmes en verzorgde harmonieën. Somi heeft een gevoileerde stem, maar dwars door de ruis heen klinkt een verbluffende helderheid. 

5. The Bad Plus - The rite of spring (Sony Masterworks)

The Bad Plus gaat terug naar de oorsprong van Le sacre du printemps, dat Stravinsky aanvankelijk schreef voor vierhandig pianospel. Bij dit trio is er een uitgesproken ritmesectie, die het grote verschil maakt. Deze Amerikanen doen het zonder rijke orkestratie, maar drie stukken gereedschap volstaan.

 

Alle publicaties